A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gradska-skupstina-polar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Skupština u dječjem vrtiću: SDP i Bandić ne daju svoje krpice | Politika+
Zagreb

KOMENTAR: Skupština u dječjem vrtiću: SDP i Bandić ne daju svoje krpice

A može li poskupljenje vrtića za imućnije Zagrepčane biti put prema komercijalizaciji vrtića?

Piše: Ilijana Grgić

Vrtići, Bandić, Gradska skupština... još jedna lijepa priča našeg "Velog mista podno Sljemena". Kada bi me danas pitali kolike su cijene vrtića, odgovor bi bio: " Ne znam". I to ne znam, traje već više od pola godine. Hoće li vrtići u gradu biti skuplji , trebaju li oni s većom plaćom i više platiti, skupljati potrebne papire ili ne, političari se prepucavaju na račun djece, svađa bivših stranačkih kolega.

Odmah da istaknem, da na žalost, ne spadam u kategoriju onih koje će eventualno poskupljenje bitnije pogoditi. Kamo puste sreće da su mi primanja takva, ali nisu.

Je li trebalo dirati u cijene vrtića? Po mom mišljenju NE. Pogotovo kako se to u Zagrebu radi. Recesija je u ovom slučaju poslužila kao dobar izgovor za politička razračunavanja. U Zagrebu se kapom i šapom djelilo na sve strane, uglavnom kako su se približavali izbori tako je grad bio sve šire ruke. Besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, besplatno ovo, besplatno ono...

Odmah da istaknem, da na žalost, ne spadam u kategoriju onih koje će eventualno poskupljenje bitnije pogoditi. Kamo puste sreće da su mi primanja takva, ali nisu. Na žalost, poput većine "dotepenaca" nemam na raspolaganju ni baka/deda/ tetka/strina servis. Znači, ako želimo ja i muž raditi (a ne samo da želimo nego moramo), vrtić nam je najprihvatljivija opcija. I na našu sreću prva stepenica upis, uspješno obavljena, što recimo nije slučaj sa 1500 djece koliko ih je ove godine ostalo bez mjesta u gradskim vrtićima.

Taj rašomon traje već više od pola godine...A roditelji... e sad... naprije je bilo, skupljate papire (potvrde o primanjima, o prebivalištu...), pa onda nemojte skupljati, skupljate, pa nemojte , pa skupljajte... I skupili smo, i sad čekamo... a koliko ćemo platiti, vidjet ćemo nakon 01. kolovoza. Ili nećemo... U ovom gradu sve je moguće.

Mjesečno, do sada je cijena smještaja kojeg je roditelj plaćao u jaslicama bio 200, a u vrtiću 400 kuna.. Na to će oni iz okolnih gradova tipa Dugo Selo, Petrinja, skočiti i reći... uuuu , pa to je jako malo, mi plaćamo 750 ili 900 kuna. Da, ali u Zagrebu je prirez, 19 posto i tako opet krenu prepucavanja "kome je lakše, kome teže, a kome skuplje". 200 kuna je za nekog puno, a za nekog 2000 kuna premalo.

Ono što mene bode u cijeloj toj priči je političko prepucavanje koje u ovom slučaju pokazuje svu licemjernost, zbog koje nam se ta politika nekad zna tako gaditi. Bandić u ovom slučaju tera svoj inat.

"Ja sam vam u prosincu stavio prijedlog o vrtićima, a vi ste ga u strahu od gubitka pozicija i novih izbora prihvatili .., e, sad patite," na svoj specifičan način, poručuje svojim bivšim stranačkim drugarima. A skupštinari, kako bi pokazali da mogu bez svojeg nekadašnjeg gradskog alfa&omege, ustraju na svojim pozicijama: da oni određuju cijene vrtića... I taj rašomon traje već više od pola godine...A roditelji... e sad... naprije je bilo, skupljate papire (potvrde o primanjima, o prebivalištu...), pa onda nemojte skupljati, skupljate, pa nemojte , pa skupljajte... I skupili smo, i sad čekamo... a koliko ćemo platiti, vidjet ćemo nakon 01. kolovoza. Ili nećemo... U ovom gradu sve je moguće.

Plaćati manje ili više, u ovim našim uvijetima relativan je pojam. Mene je strah da bi mi u nekim slučajevima ono manje moglo značiti više. Primjerice, tko može garantirati da na listi prioriteta upisa neće biti djeca onih roditelja koji će za njihov smještaj mjesečno izdvajati 2000 kuna.

Hoće li njihovo dijete imati bolju hranu, novije igračke, hoće li se jedna teta čuvati samo njih 5, a ostale (čiji roditelji plaćaju 200...) njih 20 druga teta... Milijun je otvorenih i zakukuljenih mogućnost, kako prevariti sustav. I opet će najgore proći oni koji su pošteni. I opet... I opet..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrtići, dječji vrtić, gradska skupština, milan bandić, jaslice