A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdrago-jakovcevic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Drago Jakovčević: Hrvatske bi banke mogle imati problema zbog Italije | Politika+
Mojbiz

DUŽNIČKA KRIZA : Drago Jakovčević: Hrvatske bi banke mogle imati problema zbog Italije

Italija je pravi primjer za Hrvatsku , gdje se vidi da se na turizam kao na stratešku granu ne može računiti smatra Drago Jakovčević profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

FOTO: Drago Jakovčević
Piše: Ilijana Grgić

- Lanac je snažan koliko je snažna najslabija karika. Ako je Italija najslabija karika, tada će i Hrvatska imati problema. Kada se vrednuje bonitet, onda se on vrednije prema najslabijoj karici. Naravno da bi se talijanske banke-majke spasile, pokrit će se likvidnošću iz hrvatskih banka, smatra Drago Jakovčević, profesor na Ekonomskom fakultetu.


Zbog svega što se događa u zemljama koje su upale u dužničku krizu jako pati zajednička europska valuta, unatoč naporima koje zemlje članice eurozone ulažu kako bi ga ustabilile.
Talijanska situacija predstvlja ozbiljan problem za bankarski sektor, jer su talijanske banke i ostale financijske institucije značajni kupci talijanskog državnog duga. Osjete li talijanske banke preveliku opterećenost te prestanu kupovati obveznice, njihova cijena mogla bi pasti, što bi uzrokovalo porast prinosa.

 

Sve bi skupa rezultirao porastom troškova servisiranja duga, a sve to opet bio bi dodatni dodatni uteg kako za talijansko, tako i za gospodarstvo Europske unije.

 

Za Hrvatsku i regiju značaj Italije još je veći. Italija je prvi gospodarski partner Hrvatskoj, kao dobavljač i kao klijent.

 

- Italija je pravi primjer za Hrvatsku, gdje se vidi da se na turizam kao na stratešku granu ne može računiti. Deindustrijalizacija je koštala Italiju, ističe profesor Jakovčević.


Vlada Italije i oporbene stranke postigle su stoga  u kratkom roku dogovor o usvajanju mjera štednje, Ali su dužnosnici u strahu od novih napada na tržištima zatražili od Europe da sroči konačni plan za rješavanje dužničke krize.

 

Talijanski javni dug spada među najviše u svijetu i iznosi oko 120 posto BDP-a. Poziciju Italije dodatno otežavaju anemične stope rasta. Prinos na 10-godišnje državne obveznice iznosio je u srijedu 5,46 posto, smanjivši se za desetinu postotnog boda u odnosu na utorak ali je još uvijek gotovo pola postotnog boda viši nego prije tjedan dana. Do kraja godine Italiji na naplatu dospijevaju obveznice u ukupnom iznosu 176 milijardi eura.

Zbog svega što se događa u zemljama koje su upale u dužničku krizu jako pati zajednička europska valuta, unatoč naporima koje zemlje članice eurozone ulažu kako bi ga ustabilile.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, drago jakovčević, dužnička kriza