A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zdeslav Šantić: Smanjenje rejtinga SAD-a znači novo jačanje švicarskog franka | Politika+
Mojbiz

AMERIČKI DUG: Zdeslav Šantić: Smanjenje rejtinga SAD-a znači novo jačanje švicarskog franka

Eventualno smanjenje rejtinga SAD-a moglo bi uzdrmati svjetska tržišta.

Piše: Ilijana Grgić

Ako američki Kongres do 2. kolovoza ne odobri mogućnost većeg državnog zaduživanja Sjedinjene Države bi mogle izgubiti svoj vrhunski 'Aaa' kreditni rejting, upozorenje je to kreditne rejting agencija Moody's. SAD-e drže kreditni rejting Aaa još od 1917. godine!


- Smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a mi bi osjetili defakto kroz jačanje švicarskog franka, povećanje fiskalnih rizika jer bi na globalnoj razini to značilo skalaciju napetosti i novih problema za banke smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomski analitaičar Splitske banke .

ZDESLAV ŠANTIĆ: "Smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a osjetili  bi defakto kroz jačanje švicarskog franka, povećanje fiskalnih rizika jer bi na globalnoj razini to značilo skalaciju napetosti i novih problema za banke".

Upozorenje agencije dolazi u vrijeme kada je u Washingtonu traju burna prepucavanja oko ograničenja dugovanja. Naime, sredinom svibnja dug SAD-a je dostigao iznos od 14,3 bilijuna dolara. No, Šantić upozorava da je pitanje američkog državnog duga čisto političko pitanje.


- To je posljedica ne postojanja dogovora između predsjednika SAD-a i zastupnika u Kongresu o povećanju javnog duga.

Koen De Leus: "Mislim da će se Bijela kuća i Kongres dogovoriti na vrijeme, pa neće biti nikakve štete. To, svejedno stvara dodatan pritisak na tržište, koje je ionako nervozno."

Ako se dogovor ne postigne, ocjena će vjerojatno biti smanjena na Aa rejting, Moody's je prvi put od 1995. stavila rejting na preispitivanje zbog rasta mogućnosti da propisani limit zaduživanja neće biti pravovremeno podignut, što će dovesti do toga da Ministarstvo financija neće moći plaćati dugove.


- Mislim da će se Bijela kuća i Kongres dogovoriti na vrijeme, pa neće biti nikakve štete. To, svejedno stvara dodatan pritisak na tržište, koje je ionako nervozno, s obzirom na dužničku krizu u eurozoni, usporavanje rasta američkog gospodarstva i jačanja inflacije u Azij, ističe strateg u tvrtki KBC Securities Koen De Leus.


Smanjenje rejtinga SAD-a moglo bi uzdrmati svjetska financijska tržišta i povećati troškove zaduživanja za američku vladu i tvrtke, što bi otežalo gospodarski oporavak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDESLAV ŠANTIĆ, kreditni rejting, SAD