A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pruga_%20foto%20od%20VLM.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikat željezničara: Ako nas Vlada bude i dalje ignorirala bit će prosvjeda | Politika+
Mojbiz

PROSVJEDI?: Sindikat željezničara: Ako nas Vlada bude i dalje ignorirala bit će prosvjeda

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske traže od Vlade mjere za zaustavljanje propadanja željeznicea u slučaju ignoriranja njihovih zahtjeva najavljuju prosvjede.

FOTO: VLM
Piše: Ilijana Grgić

Sindikati upozoravaju da ozbiljnih ulaganja u željeznicu nema još od osamostaljenja Hrvatske, od 2000. godine izgrađene su tisuće kilometara autocesta dok su tri željezničke pruge radi neodržavanja zatvorene, a dio ih je pred zatvaranjem.

 

U slučaju ignoriranja  zahtjeva, sindikati najavljuju organiziranje prosvjeda na cjelokupnom području funkcioniranja HŽ-a, od Osijeka do Ploča.

- Radi se o vrlo jednostavnoj stvari, sve se ulaže u samo dva koridora, koridor X i koridor Vb, i prema tome ništa drugo ne bi trebalopostojati niti ulagati, a za takvo stanje odgovorne su sve hrvatske dosadašnje Vlade,  ističe predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Branko Kreš.


Sindikati tako ističu kako je u posljednje dvije godine zamrlo je i tekuće održavanje pruga pa ove godine nije obavljen niti metar strojnog reguliranja kolosijeka iako za to imaju mehanizaciju vrijednu 250 milijuna kuna i osposobljene radnike.


- Kada se govori prigodom vožnje novog vlaka, uvijek se ističe kako je željeznica stup razvoja ,a nakon toga nikome ništa. Mi imamo  vlakove koje idu 160 km/sat, a pruge na kojima se ne može voziti više od 60, kaže Kreš.


Sindikalci stoga traže od Vlade da bez odlaganja osigura obnovu i redovito održavanje pruga i prijevoznih kapaciteta te da pripremi potrebne izmjene Zakona o željeznici i Zakona o podjeli HŽ-a, kojima bi se HŽ Holding organizirao kao i sve željeznice u Europi, kako bi se omogućilo racionalnije poslovanje i komercijalizacija.


- Ne očekujemo da oni u mjesec dana osiguraju novce, ali možemo dogovoriti  plan i što se planira u budućnosti, zaključuje Kreš.


U slučaju ignoriranja njihovih zahtjeva, najavljuju  prosvjede na cjelokupnom području funkcioniranja HŽ-a, od Osijeka do Ploča.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koridor petb, ulaganja, Hž Infrastruktura, , sindikati