A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vrucina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Toplinski udar u Hrvatskoj: U Lipiku 39 Celzijevih stupnjeva! | Politika+
Hrvatska

VRUĆINA: Toplinski udar u Hrvatskoj: U Lipiku 39 Celzijevih stupnjeva!

Za ovo doba godine temperature su pet do osam stupnjeva više od srpanjskog prosjeka.

FOTO: U Lipiku je u 14 sati bilo čak 39 Celzijevih stupnjeva
FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) danas su u Hrvatskoj zabilježene iznadprosječne temperature za ovo doba godine, a u Lipiku je u 14 sati bilo čak 39 Celzijevih stupnjeva

 

Za ovo doba godine temperature su pet do osam stupnjeva više od srpanjskog prosjeka, jer bi uobičajeno bilo da su maksimalne temperature oko 30 stupnjeva, doznaje se od dežurne prognostičarke Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ipak, apsolutni maksimumi kroz proteklih šezdesetak godina pokazuju da su se takve temperature već događale u srpnju, u Zagrebu je 1950. izmjeren apsolutni maksimum s 40 Celzijevih stupnjeva, a u danas izrazito vrućem Lipiku se prije četiri godine bilježilo i 40 stupnjeva.

 

Za ovo doba godine temperature su pet do osam stupnjeva više od srpanjskog prosjeka.

Na šibenskom području danas je 36 stupnjeva, no ranijih su godina u srpnju bile zabilježene i temperature od 38 stupnjeva. U Slavoniji je također vrlo vruće, između 35 i 37 stupnjeva, što je dosta iznad prosjeka jer bi u sredinom srpnja temperature trebale biti 28 ili 29 stupnjeva. Očekuje se da temperature od oko 36 stupnjeva u Zagrebu danas više neće rasti.

S temperaturama iznad 35 stupnjeva vrlo je vruće u skoro cijeloj Hrvatskoj, a neugodnom osjetu topline ne pomaže niti vjetar koji je u unutrašnjosti slab, na moru puše umjereno i mjestimice jako jugo, a nepovoljno utječe i dosta vlage u zraku.

U 14 sati čak 37 Celzijevih stupnjeva bilo je u Belom Manastiru, Imotskom, Karlobagu, Kninu, Koprivnici, Kutini, Metkoviću i Šibeniku, a samo stupanj manje u Zagrebu, Đakovu, Novoj Gradiški, Hrvatskoj Kostajnici, Makarskoj, Požegi, Sinju, Slavonskom Brodu, Splitu, Vrgorcu i na Bilogori.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

toplinski udar, vrućina