A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall-street.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Feda Ben Bernanke razočarao ulagače na Wall Streetu | Politika+
Burze

SPLASNULA NADA: Feda Ben Bernanke razočarao ulagače na Wall Streetu

Ben Bernanke kazao da još nije vrijeme za dodatne poticajne mjere gospodarstvu, što je razočaralo ulagače.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da još nije vrijeme za dodatne poticajne mjere gospodarstvu, što je razočaralo ulagače.


Dow Jones indeks oslabio je 0,44 posto, na 12.437 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 posto, na 1.308 bodova, a Nasdaq indeks 1,22 posto, na 2.762 boda.
Drugoga dana svjedočenja u Kongresu Bernanke je kazao da će središnja banka biti spremna ubrizgati dodatna sredstava u financijski sustav ako se situacija u gospodarstvu pogorša. No, u svom izvješću istaknuo je i da to vrijeme još nije došlo.


Dan prije slične Bernankeove komentare ulagači su shvatili kao najavu novih mjera za poticanje gospodarstva, pa su cijene dionica porasle. No, jučer je ta nada splasnula. Ulagače zabrinjavaju i neuspješni pregovori između Bijele kuće i Kongresa o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja.

 


Nakon Moody'sa dan prije, jučer je i agencija Standard & Poor's upozorila da bi mogla smanjiti vrhunski 'AAA' kreditni rejting SAD-u, ako se političari u Washingtonu ne dogovore o razini zaduživanja do krajnjeg roka 2. kolovoza.


Nakon Moody'sa dan prije, jučer je i agencija Standard & Poor's upozorila da bi mogla smanjiti vrhunski 'AAA' kreditni rejting SAD-u, ako se političari u Washingtonu ne dogovore o razini zaduživanja do krajnjeg roka 2. kolovoza. Zbog toga ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati JPMorgan Chasea nisu osobito ohrabrili ulagače. Cijena dionice te banke porasla je 1,8 posto, no to je bila i jedina dionica u S&P-ovom indeksu financijskog sektora koja je dobila na vrijednosti.


Nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Googlea skočila je više od 12 posto jer je taj internetski div svojim odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima iznenadio i najveće optimiste. Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,01 posto, na 5.846 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,73 posto, na 7.214 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 3.751 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

feda ben bernanke, dionice, europske burze