A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/mirotudman.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Haški sud naložio Tuđmanu da mora razgovarati sa Karadžićevom obranom | Politika+
Hrvatska

HAŠKI SUD: Haški sud naložio Tuđmanu da mora razgovarati sa Karadžićevom obranom

Radovan Karadžić u podnesku je istaknuo kako je više puta pokušao pozvati Miroslava Tuđmana na svjedočenje.

FOTO: Miroslav Tuđman
FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Dnevni avaz

Haški tribunal posebnim je nalogom obavezao bivšeg šefa HIS Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića.

 

Sud je tako usvojio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, 1992-95.

Ukoliko se ne odazove obavezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda, te bi ga mogao kazniti do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura ili obje.

Karadžić je taj zahtjev zasnovao na tvrdnji da je kao načelnik HIS Miroslav Tuđman "imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je 1994-95 Hrvatska bila posrednik".


Ukoliko se ne odazove obavezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda, te bi ga mogao kazniti do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura ili obje.

 

Pozivajući se na "izvještaje američkih obavještajnih agencija", Karadžić navodi da je "krajem travnja 1994. ambasador SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith, uz odobrenje predsjednika Billa Clintona, dao 'zeleno svjetlo' hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da "uveze oružje iz Irana i prebaci ga armiji bosanskih muslimana, protivno embargu UN-a".

 

Od svibnja 1994. do rujn 1995, po tvrdnji obrane, "preko Hrvatske su iz Irana i drugih islamskih država muslimanskim snagama u BiH dostavljeno na stotine tona pješadijskog i drugog oružja vojsci".

 

"Znatan dio tog oružja završio je u 'zaštićenim zonama' Srebrenici i Žepi, gdje je iskorišteno za napade na i ubijanje srpskih civila u susjednim selima. To je prouzrokovalo direktivu predsjednika Karadžića u ožujku 1995. da Vojska Republike Srpske preduzme akciju za suzbijanje tih oružanih napada", piše u zahtjevu Karađićeve obrane.

 

Karadžić u podnesku ističe da je više puta preko posrednika i pismima pokušao da pozove Miroslava Tuđmana na razgovor, ali da odgovor nijedobivao sve do 3. rujna kada je Tuđman poručio da ne želi da razgovara dobrovoljno "zato što se više ne bavi politikom".

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bh.općtina; artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu; etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, radovan karađić, miroslav tuđman, haški sud