A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/krivotvorena%20roba.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineski proizvodi činili 85 posto zaplijenjene krivotvorene robe u EU | Politika+
Hrvatska

PLAGIJATI: Kineski proizvodi činili 85 posto zaplijenjene krivotvorene robe u EU

Europske carinske vlasti zaplijenile su prošle godine krivotvorenu robu u vrijednosti milijardu eura, pri čemu je 85 posto krivotvorina proizvedeno u Kini

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Brojke pokazuju učestaliju pojavu krivotvorene robe iz Kine, budući da je u 2009. njezin udio u zaplijenjenoj krivotvorenoj robi iznosio 64 posto.


Kina je daleko najveći izvoznik takve robe na popisu koji još uključuje Indiju, ponajprije izvoz krivotvorenih lijekova, i Hong Kong, vodećeg prozivođača krivotvorenih memorijskih kartica. Istaknuta mjesta na ljestvici pripala su i Turskoj i Tajlandu.

Prošle je godine na granicama Europske unije zaplijenjeno ukupno 103 milijuna krivotvorenih proizvoda, u odnosu na 118 milijuna u 2009. i 179 milijuna u 2008.

Dramatično je pak porastao broj registriranih slučajeva zapljene pošiljki, na rekordnih 80 tisuća, u odnosu na 43.500 u 2009., što vjerojatno valja pripisati učestalijim kupovinama putem interneta, ističu u Bruxellesu.

Carinske vlasti zaplijenile su najviše cigareta (s udjelom u ukupnom broju zaplijenjenih proizvoda od 34 posto). Slijedi uredski materijal i ostali duhanski proizvodi. Najviše slučajeva zapljene bilježile su pak u kategoriji odjeće, te obuće i električne opreme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, krivotvorena roba, KINA