A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Viceguverner Davor Holjevac: Novca ima, ali ga banke ne upumpavaju u privredu | Politika+
Mojbiz

BANKARSKE DILEME : Viceguverner Davor Holjevac: Novca ima, ali ga banke ne upumpavaju u privredu

Gotovo 20 milijardi kuna jamstvenog kapitala "čuči" u bankama - a privreda čeka.

Piše: Iilijana Grgić

- Banke u Hrvatskoj drže više od 20 milijardi kuna neiskorištenog jamstvenog kapitala, koji bi  se trebao upumpati u  privredu, novca ima, ali je rizik još uvijek prevelik, istaknuo je viceguverner HNB-a Davor Holjevac.

- Hoće li strani većinski vlasnici, taj višak kapitala angažirati negdje drugdje? zapitao se Holjevac, analizirajući pregled financijske industrije u prošloj godini.


ŽARKO PRIMORAC: Hrvatska se najsporije oporavlja od svih tranzicijskih država, s gospodarskim rastom u ovoj godini od oko 1 posto Hrvatska će ostati na začelju tranzicijskih zemalja.

Inače, ukupna imovina bankarskog sektora lani je porasla za 3,3 posto, što je više nego u 2009. isto tako u  prošloj godini povećao se i broj banaka u gubicima, tako da je devet banaka ostvarilo financijske gubitke od 277,4 milijuna kuna, čime su ukupni gubici u bankarskom sektoru porasli za 57,7 posto u odnosu na prethodnu godinu


Procjenjuje se da je razina loših kredita na kraju prošle godine iznosila 11,2 posto, te da će stupanj loših kredita nastaviti rasti i ove godine.

 

Viceguverner HNB-a  upozorio je na sve veće raslojavanje između velikih i malih banaka, pri čemu male banke upadaju u sve veće probleme, iz kojih se neće izvući ako ne dođe do njihova spajanja i pripajanja većim bankama. No isto tako nije isključio i spajanje većih banka, pogotovo kada se zna što se događa sa njohovim bankama majkama. Primjer je Volksbank s kojom je Ruski Sberbank postigao načelni dogovor o preuzimanju.

- Teško je očekivati da će na hrvatsko tržište doći banke iz zapadne Europe, ali zato će neki fondovi i banke sa istoka, poput Rusije, Turske  ili Kine, vjerojatno doći, zaključio je Holjevac

- Hrvatska se najsporije oporavlja od svih tranzicijskih država, s gospodarskim rastom u ovoj godini od oko 1 posto Hrvatska će ostati na začelju tranzicijskih zemalja, koje će ove godine bilježiti prosječan rast od 3,9 posto, a iduće godine 4,2 posto ističe ekonomski analitičar Žarko Primorac. 


Najveći problem hrvatskih tvrtki je "frapantna nelikvidnost", zbog koje je u blokadi više od 80.tisuća  privrednih subjekata, a nepodmirene obveze veće su od 38 milijardi kuna.

Nelikvidnost se, nažalost, i dalje širi, a dosadašnje Vladine mjere pokazale su se neadekvatnim, ocijenio je Primorac.