A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor.ivo-josipovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor: Vjerujem da će predsjednik prihvatiti datum izbora | Politika+
Hrvatska

PREMIJERKINA LOPTICA: Jadranka Kosor: Vjerujem da će predsjednik prihvatiti datum izbora

"Ne znamo što su čelnici Kukuriku koalicije potpisali, a ne znaju ni članovi njihovih stranaka."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je danas da vjeruje da će doći do sporazuma s predsjednikom Ivom Josipovićem i da će on prihvatiti 4. prosinca kao datum održavanja idućih parlamentarnih izbora.


O DOGOVORU KASTAVSKE SKUPINE: "Mi vjerujemo, ali i ne moramo vjerovati, jer nismo vidjeli da su se zaista potpisali. Nismo vidjeli što su potpisali, a kako smo čuli od njih, to ne znaju ni članovi njihovih stranaka."

Kosor je kazala da je čula da je Josipović, nakon što je 4. prosinca naznačen kao datum izbora, kazao da će vidjeti hoće li to biti 5., 6. ili 7. prosinca.

"Upozorila bih da članak 5. Zakona o izborima hrvatskih zastupnika u Sabor jasno kaže da se izbori imaju održati neradnim danom, a to je nedjelja", navela je premijerka, dodavši da je drugačije moguće "jedino ako predsjednik nekim ukazom odredi da je neki od datuma koje je spomenuo neradni dan, ali i to je u ovlasti Hrvatskog sabora".

Premijerka je danas na trajektu Ilovik, koji je plovio između luka Valbiska na Krku i Merag na Cresu, predsjedala sjednicom užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje turističke sezone.

Na zamolbu da komentira navode oporbe, to jest predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da 4. prosinca nije dobar datum s ustavno-pravnog stajališta jer će se "zakomplicirati stvari oko referenduma", rekla je da nema što komentirati ono što kaže šef oporbe te da je niti jedna Milanovićeva izjava ne može iznenaditi.

Činjenica je da je to što smo završili pregovore, ostvarili povijesni cilj za Hrvatsku, sve Hrvate i građane Milanović komentirao jedino riječju 'juhuu' - i tu se nema više što dodati ni komentirati, kazala Kosor.

Nastavila je da je nakon jučerašnjeg dogovora odnosno potpisa Kukuriku koalicije bitno samo jedno, to jest da se znaju potpisati, što su, kako je rekla, i sami kazali.

"Mi vjerujemo, ali i ne moramo vjerovati, jer nismo vidjeli da su se zaista potpisali. Nismo vidjeli što su potpisali, a kako smo čuli od njih, to ne znaju ni članovi njihovih stranaka", istaknula je premijerka dodavši da se ne zna što oni zapravo nude i predlažu.

Novinare je zanimao datum raspuštanja Sabora na što je odgovorila da će se o tome odlučiti kada dođe vrijeme, vodeći računa o zakonskim rokovima koji su nužni za vođenje kampanje, predaju lista i ostale poslove, odnosno vodeći računa o poslovima koje Vlada i Sabor moraju obaviti do potpisivanja pristupnog ugovora.

Do potpisivanja pristupnog ugovora imamo još puno posla, moramo izmijeniti neke zakone, netko ga mora i verificirati, to jest netko mora znati kakav će se tekst ugovora potpisati, kazala je Kosor, naglasivši da će sve to raditi vladajuća većina, Vlada i zastupnici u Saboru.

"I o tome bi oporba morala itekako voditi računa kad govori o osobnim ili ne znam kojim interesima. Osobni interesi svih članova Vlade i vladajuće koalicije su bili završiti pregovore, a mi smo to građanima obećali i izvršili", zaključila je premijerka Kosor.

Na upit o datumu referenduma Kosor je odgovorila da će to biti u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora.

Milanović: datum izbora ne bi smio biti ograničen ničijom osobnom ambicijom

"Bilo bi dobro, ne radi bilo čije osobne ambicije, ne radi bilo koga od nas iz oporbe, a vjerujem buduće vlasti, nego radi Hrvatske da izbori budu ranije"

Predsjednik SDP-a izjavio je danas da za Hrvatsku nije dobro što će njezini građani na izbore izaći tek krajem godine, istaknuvši da datum izbora ne bi smio biti ograničen ničijom osobnom ambicijom, već definiran interesom države i njenih građana.


"Bilo bi dobro, ne radi bilo čije osobne ambicije, ne radi bilo koga od nas iz oporbe, a vjerujem buduće vlasti, nego radi Hrvatske da izbori budu ranije", rekao je Milanović na početku zasjedanja Glavnog odbora SDP-a koji raspravlja o jučer potpisanom sporazumu između SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a o zajedničkom izlasku na izbore, te o izborima koji će se, kako je jučer objavila vladajuća koalicija, održati 4. prosinca.


To što će se krajem godine istovremeno voditi kampanja za parlamentarne izbore i za referendum o ulasku u EU ocijenio je izuzetno lošim, budući da će stremljenja svih političkih opcija da taj referendum prođe, kazao je, biti narušena političkom konfrontacijom.


"Ta dva procesa će ići istovremeno i to nije dobro. Zato smo se zalagali, predlagali, čak i molili da izbori budu ranije, jer datum izbora ne bi smio bio ograničen ni definiran ničijom osobnom, sitnom privatnom ambicijom", poručio je Milanović. Treba još, dodao je, vidjeti i što će o datumu izbora reći predsjednik države, "ali to je uvijek u demokraciji stvar dogovora pa će biti i sada".


SDP je, naglasio je, ranije održavanje izbora tražio i zato što je Hrvatska i dalje u krizi, njezino gospodarstvo stagnira, nema i nije bilo reformi. "Hrvatska treba reforme, ne treba nered, revoluciju, prijeke mjere, ali treba odlučne mjere, treba hrabrost o kojoj smo slušali toliko puno u ove zadnje dvije godine, ali od te hrabrosti nismo vidjeli ništa", istaknuo je.


Ta se hrabrost, ustvrdio je, svodi na donošenje ozbiljnih, odgovornih pa i drskih mjera, na kojima će se temeljiti i odluka hoće li Hrvatska biti uspješna, bogata članica EU ili mala i ovisna država "kakvih danas vidimo da ima u EU". "To ne želimo biti. Biramo ovo drugo, ali za to trebamo kvalitetnu, odgovornu i poštenu vlast", rekao je.


Milanović je naglasio da Hrvatska od jučer, kada su stranke tzv. kastavske skupine potpisale koalicijski sporazum, ima jasnu alternativu vlasti "koja Hrvatsku vodi već osam godina, koja je završila pregovore, ali, nažalost, koja iza sebe ostavlja puno nereda i puno moralnih i drugih upitnika".


"Od jučer Hrvatska ima jasnu alternativu između dvije politike, dva svjetonazora, dva viđenja i doživljaja politike. Onaj tko želi modernu, europsku, pravnu Hrvatsku jednakih šansi, pravila, reda i rada, taj će glasati za koaliciju iz Kastva, taj će glasovati za SDP, HNS, IDS i HSU. Onaj tko to ne želi ili vidi drugačije, nije naš neprijatelj. Na nama je da što dublje dopremo do takvih ljudi", poručio je SDP-ovcima.


Predsjednik SDP-a istaknuo je i da će se njegova stranka u predizbornoj kampanji kloniti optuživanja, "jer smo tu fazu prerasli", nego biti pozitivna, jasna i proaktivna u nadi da će je ljudi shvatiti i povjerovati njezinim političarima. "Borba za ljudsko povjerenje je srž politike, borba da vam povjeruju, a ne nasjednu", rekao je Milanović.


SDP, dodao je, neće imati megalomanska, već iskrena, trezvena i jasna obećanja, te će preuzimati samo one obveze koje može i izvršiti, pa tako i prekinuti s praksom zaduživanja Hrvatske tek za tekuću potrošnju. "Odlukom da izbori budu samim krajem godine to se vrijeme nažalost odgađa i Hrvatska će još neko vrijeme stagnirati", poručio je Milanović.