A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pula-film-festival-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pula Film Festival: Sve spremno za večerašnje otvaranje | Politika+
Kultura

FILMSKI FESTIVAL: Pula Film Festival: Sve spremno za večerašnje otvaranje

Posljednjih pet godina festival doživio organizacijsku i financijsku konsolidaciju.

Piše: PolitikaPLus/Hina

Sve je spremno za večerašnje svečano otvaranje 58. Festivala igranog filma u Puli na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova, istaknula je ravnateljica Zdenka Višković-Vukić na današnjoj konferenciji za novinare direkcije Festivala.


"Nakon skromnijih devedesetih, kada se ipak i u teškim godinama uspio sačuvati festivalski plamen, njegovo drugo desetljeće obilježila je internacionalizacija, a posljednjih pet godina organizacijska i financijska konsolidacija."

Iskustvo gledanja vrsnih, kako nacionalnih tako i stranih, filmova pod otvorenim zvjezdanim nebom obrgljeni Arenom nezaboravan je događaj i doživljaj, ustvrdila je.


Kazala je da su po prvi put svi filmovi u glavnoj sekciji Nacionalnog programa snimljeni na digitalnom mediju te da će biti prikazani na najsuvremenijem i tehnički najnaprednijem projekcijskom sustavu. Ocijenila je da je to događaj koji će se zasigurno pamtiti u povijesti hrvatskog filma i kinematografije.


Umjetnički direktor Festivala Zlatko Vidačković ustvrdio je da je ovogodišnji Festival programski najveći u protekla dva desetljeća hrvatske državnosti i to u svim segmentima.


"Nakon skromnijih devedesetih, kada se ipak i u teškim godinama uspio sačuvati festivalski plamen, njegovo drugo desetljeće obilježila je internacionalizacija, a posljednjih pet godina organizacijska i financijska konsolidacija", kazao je Vidačković.


Novinarima je predstavljen i ocjenjivački sud međunarodnog programa koji će dodijeliti Zlatnu Arenu za najbolji film, za najboljeg redatelja i za najbolje glumačko ostvarenje.


Gost konferencije za novinare bio je jedan od najuglednijih svjetskih filmskih redatelja James Ivory koji je izrazio zadovoljstvo što se u sklopu Festivala prikazuje njegova restrospektiva filmova.


"Ovo nije prvi put da sam u Hrvatskoj ali mi je prvi put da sam u Puli. Počašćen sam što ću večeras primiti nagradu za životni doprinos filmskoj umjetnosti", kazao je James Ivory.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pula film festival, film festival, film, james ivory, zlatko vidačković