A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/brac-pozar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Požar na Braču još uvijek divlja, izgorjelo 4000 hektara šume | Politika+
Hrvatska

KATASTROFA: Požar na Braču još uvijek divlja, izgorjelo 4000 hektara šume

Ministarstvo turizma: Nijedan turist nije zbog požara napustio Brač.

FOTO: Pixsell
Piše: PolitikaPlus/VLM

Dok vatrogasci i Bračani pokušavaju ugasiti najveći požar ove sezone, a koji je izbio još u četvrtak poslijepodne u uvali Blaca i opožario oko čak 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja ministar Damir Bajs poslao je na Brač svog pomoćnika Ivana Bašića.


BAŠIĆ: Niti jedan turist nije napustio Brač zbog požara te kako naslovi u medijima ne koriste nikome, a najmanje turizmu.

Na konferenciji u Supetru istaknuo je da niti jedan turist nije napustio Brač zbog požara te da naslovi u medijima ne koriste nikome, a najmanje turizmu. Pripomenuo je i da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren pozitivan rezultat ta da se dobar promet očekuje poglavito u srpnju i kolovozu.

Prema riječima Marčela Štambuka, liječnika Hitne medicinske pomoći u Supetru, osim jedne nije bilo nikakvih ozbiljnih intervencija. Samo jedna gospođa koja je ušla u opožareno područje da spasi svoje ovce zadobila je opekline šake te je zbrinuta. Također, nekoliko je vatrogasaca potražilo pomoć zbog nadraživanja dišnih puteva, ali liječnici su utvrdili kako je sve u najboljem redu.

I dalje je u tijeku gašenje tog požara, a vatrogasci su dobili i dodatna pojačanja iz unutrašnjosti. Trenutno su zaštićena sva naselja.

I dalje je u tijeku gašenje tog požara, a vatrogasci su dobili i dodatna pojačanja iz unutrašnjosti. Trenutno su zaštićena sva naselja. Srećom, zasad još nitko nije stradao. O ozbiljnosti situacije dovoljno govore i procjene vatrogasaca na terenu koji kažu da se radi o najvećem požaru u dugo vremena.

U tijeku je priprema linije obrane prema istoku otoka na potezu Nerežišće – Vela Farska. Za sada nema otvorene vatre, a daljnji razvoj situacije ovisit će i o jačini vjetra u poslijepodnevnim satima. Zračne snage tri kanadera, dva protupožarna zrakoplova AirTractor i dva helikoptera izmjenjuju se prema potrebi i pomažu vatrogascima u gašenju.


U Vijećnici općine Nerežišće osnovat će se Operativni stožer zaštite i spašavanja za cijeli otok Brač sastavljen od predstavnika DUZS-a, lokalne zajednice, vatrogastva, hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. To će biti glavni logistički centar koji će koordinirati sa svim aktivnostima u pružanju pomoći vatrogascima na cijelom požarištu te u saniranju posljedica požara. Hrvatski crveni križ će u sportskoj dvorani Hrvatskog doma u općini Nerežišće osigurati smještajne uvjete i prehranu za sve vatrogasce na ovom požarištu, a cijelo vrijeme će u Stožeru dežurati jedna ekipa hitne pomoći. Odluka o osnivanju Operativnog stožera donešena je na današnjoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja općine Nerežišće kojoj je nazočio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Split Petar Škorić, načelnik općine Nerežišće Lovre Kuščević te predstavnici lokalnog vatrogastva, Crvenog križa, hitne medicinske pomoći i Doma zdravlja.

U gašenju požara sudjelovalo je pet kanadera, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, četiri helikoptera sa uređajima za gašenje, kao i 250 gasitelja sa 60 vatrogasnih vozila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan bašić, damir bajs, vatrogasci, požar