A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/slobodan-stambuk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Štambuk: Moramo li zbog EU prodati svoje dostojanstvo i čast | Politika+
Hrvatska

KRITIKE IZ CRKVE: Biskup Štambuk: Moramo li zbog EU prodati svoje dostojanstvo i čast

Biskup Štambuk oštro se osvrnuo na pregovore Hrvatske i EU uspoređujući ih s tržnicom i trgovanjem.

FOTO: Biskup Štambuk
FOTO: dubrovacki.hr
Piše: PolitikaPlus

- Moramo li prodati svoju vjeru, čast i dostojanstvo kako bismo nešto postigli i ostvarili, kao što je ulazak u Europsku uniju? Je li novac jedina vrijednost? Je li sve za tržnicu i za trgovanje, zapitao je vjernike hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk koji je provodio misno slavlje u župi Milna na Braču.

U tijeku misnoga slavlja vjernici su molili i za sve koji su pretrpjeli znatne materijalne štete uslijed požara koji je pogodio otok Brač
Osvrnuvši se u propovijedi na rečenicu iz evanđeoskoga izvještaja "Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao", biskup Štambuk govorio je vjernicima o važnosti obitelji za Crkvu i društvo, istaknuvši kako je ona temelj cijeloga društva. Podsjetio je pritom na riječi pape Benedikta XVI. koji je za pohoda Hrvatskoj u tijeku euharistijskoga slavlja na hipodromu naglasio da obitelj mora biti jasnija, hrabrija i prepoznatljivija u ovome vremenu. 

Potaknuo je obitelji da se otvore životu, da odvažno prihvate novo dijete kako bi Milna imala svoju budućnost.  Pozvao je na kraju obitelji da budu obitelji života i budućnosti. U tijeku misnoga slavlja vjernici su molili i za sve koji su pretrpjeli znatne materijalne štete uslijed požara koji je pogodio otok Brač zahvativši veliku površinu, pri čemu su nekim žiteljima stradala polja i životinje.
 
BISKUP KOŠIĆ O BRODARCU: Osjećamo kao da nam se s njegovom sudbinom netko ruga, da nas ponižava. On je otišao – ponižen. I zato je istina da je ova smrt znak da nešto ne valja u našem hrvatskom društvu, jer kako to da se s najvišim državnim i vojnim počastima naša država danas oprašta od Đure Brodarca i njegove obrane u nedavnom Domovinskom ratu, a ista ga je ova država uhitila prije nepunih mjesec dana i sprovela u lisicama, kao zadnjeg zločinca, u zatvor?

Još žešći od Štambuka bio je sisački biskup Vlado Košić na jučerašnjoj misi zadušnici za preminulog Đuru Brodarca, kako prenosi IKA.

„Ovaj je naš susret oko tijela preminulog generala HV Đure Brodarca – doista tužan i prežalostan. Osjećamo kao da nam se s njegovom sudbinom netko ruga, da nas ponižava. On je otišao – ponižen. I zato je istina da je ova smrt znak da nešto ne valja u našem hrvatskom društvu, jer kako to da se s najvišim državnim i vojnim počastima naša država danas oprašta od Đure Brodarca i njegove obrane u nedavnom Domovinskom ratu, a ista ga je ova država uhitila prije nepunih mjesec dana i sprovela u lisicama, kao zadnjeg zločinca, u zatvor? Zar je cijena naše „bolje budućnosti" da se mirimo s time da se naše branitelje – kako reče jedan državni dužnosnik – deset puta više progoni negoli agresore i one koji su rat započeli, skrivili i počinili tolike zločine a koji su uglavnom ostali nekažnjeni... Očito, nama, malim ljudima koji ne razumijemo „visoku politiku" sve ovo zajedno je veoma nerazumljivo, dapače zbunjujuće. Kao da se vlastita država obračunava s onima koji su ju svojom krvlju stvorili, ponižava upravo svoje najistaknutije predstavnike, heroje Domovinskog rata u kojem je država nastala. Ako je to način kako se treba „dokazati" bijelomu svijetu, tada je to doista tužno – i usuđujem se javno reći: Hrvatska neće ući u EU kao „ponosna 28. članica", nego kao „ponižena članica", a to je tužno. Ništa ne bi bilo neobično kada bi bilo istinito ono što se neprestano želi izvana – i iznutra – nametnuti našoj Domovini: naime, da smo mi jednako krivi, činili jednake zločine kao i naši neprijatelji. Ali to jednostavno - nije istina! Mi smo se branili, a začetnici tog nesretnog rata počinili su zločin protiv mira – agresiju na Republiku Hrvatsku. I ne može biti jednako braniti svoje ili napadati i otimati tuđe! Postoji zakonita obrana. Po katoličkoj moralnoj teologiji, to je pravedan rat: čovjek, pa i narod, ima se pravo braniti kad je napadnut – i nije ubojstvo kad se onemogući napadača i nasilnika, pa ako mu se i oduzme život u samoobrani. To su važne distinkcije, kojima se međutim međunarodna zajednica izgleda ne želi zamarati. Ali ako se drugi ne žele baviti tim „detaljima", dužni smo se istinom pozabaviti – mi. I nitko drugi neće nam darovati pravo na govor istine, ako se sami ne izborimo za to. Naime, svima drugima su preči njihovi vlastiti interesi, a samo nama – naši".

Tumačeći Isusovu tvrdnju kako će se žedni i gladni pravednosti nasititi, a mirotvorci zvati sinovima Božjim biskup je kazao:

„Možemo reći da je upravo ovo ispunjeno na našem heroju Đuri Brodarcu: on se željan pravde i mira borio za svoju Domovinu, a jer je i sam bio progonjen, obećano mu je kraljevstvo nebesko. To mu i mi iskreno danas molimo, želeći da mu Gospodin sve grijehe zaboravi, a nagradi ga za njegovu borbu i trpljenje životom vječnim".

Biskup je pozvao sve okupljene na molitvu za sve naše branitelje, za njihovo dostojanstvo i čast.

„Čitav ovaj današnji ispraćaj, ovaj svečani i veličanstveni skup, najbolja je poruka svima onima koji nose veću odgovornost u našoj zemlji – da se ni za čije interese ne žrtvuju vlastiti heroji, jer kao što svaka normalna zemlja takve ljude posebno štuje, i mi moramo poštovati naše časne ljude te se ni za čiji račun ne smijemo odreći onih koji su nas zadužili svojom žrtvom. Đuro Brodarac zadužio je našu Domovinu i to svojom dvostrukom žrtvom, u Domovinskom ratu i sada ponovno progonom, zajedno s tolikim našim generalima i braniteljima. I dok u ratu nije pokleknuo, ova ga je druga borba slomila – jer doista je teže doživjeti udarce od svojih negoli od tuđinaca i neprijatelja! Neka nam svima Bog pomogne, a dragom Đuri neka udijeli vječnu nagradu koju je Gospodin obećao svima koji se u ovom životu bore za pravednost i mir!", zaključio je biskup homiliju na misi zadušnici za pokojnog Brodarca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-eu, crkva, VLADO KOŠIĆ, BRAČ, POŽAR, SLOBODAN ŠTAMBUK, đuro brodarac