A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kita-gacesina-pixsell-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Speleolog izvučen s 362 metra dubine iz jame Kita Gaćešina | Politika+
Hrvatska

AKCIJA SPAŠAVANJA: Speleolog izvučen s 362 metra dubine iz jame Kita Gaćešina

Pozlilo mu je navodno tijekom sna u podzemnom sustavu dugom čak 19 kilometara.

FOTO: Pixsell
Piše: PolitikaPlus/HRT

Hrvatska gorska služba spašavanja izvukla je 37-godišnjeg speleologa iz jame Kita Gaćešina na Velebitu. Njemu je jučer bilo pozlilo i pao je u dijabetičku komu. Ostao je ležati na 362 metra dubine, a njegov se partner popeo do površine i mobitelom pozvao pomoć. 


U akciju je upućeno 40-ak speleospasilaca iz devet stanica HGSS-a.

Prije izvlačenja liječnica mu je na više od 300 metara ispod zemlje uspjela dati inzulin. Speleolog se osjeća dobro i predan je hitnoj medicinskoj pomoći.. U akciju je upućeno 40-ak speleospasilaca iz devet stanica HGSS-a.


- Jurišna ekipa HGSS-a i liječnica morali su što hitrije doći do kolege kako bi mu pomogli -  kazao je jučer Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a te naglasio kako će akcija spašavanja biti vrlo zahtjevna i potrajati najmanje 12 sati jer prvo treba prebaciti liječnike, a zatim organizirati izvlačenje speleologa.


- Speleolozi su istraživali jamu, a prema informacijama koje imam, zarobljeni speleolog vrlo je iskusan - rekao je Prizmić. Speleolog je imao sa sobom inzulin i potrebni pribor, no pozlilo mu je navodno tijekom sna u kampu na 300-tinjak metar dubine, u podzemnom sustavu koji se račva u više smjerova i dug je čak 19 kilometara, najdulji u Hrvatskoj.

Spasioci su do unesrećenog stigli oko 18.20, a izvlačenje je oko ponoći privremeno zaustavljen na dubini od oko 200 metara, kako bi mu se stabiliziralo stanje šećera. Pola sata nakon što je na tom mjestu dobio infuziju, izvlačenje se nastavilo. .

Na površini je bio oko 2.20 po ponoći, a sat kasnije bio je u vozilu hitne pomoći.