A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vlada-radnik-02.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prepolovljen broj radnika koji ne primaju plaću | Politika+
Mojbiz

GSV: Prepolovljen broj radnika koji ne primaju plaću

Broj radnika kojima poslodavci neredovito isplaćuju plaće u svibnju ove godine iznosio je 13.900.

Piše: PolitikaPlus

- Zahvaljujući mjerama koje su prije nekoliko mjeseci dogovorene na GSV-u, broj radnika koji ne primaju plaću te im se ne uplaćuju porezi i doprinosi gotovo je prepolovljen, istaknuo je predstavnik poslodavaca i trenutni predsjednik GSV-a Matko Bolanča.Tako je broj radnika kojima poslodavci neredovito isplaćuju plaće u svibnju ove godine bio 13.900 što je značajno smanjenje u odnosu na 21.000 radnika u svibnju lani.

Mladen Novosel:  Kada bi sada uspjeli zaposliti sve nezaposlene s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u mirovinskom sustavu se ništa bitno ne bi promijenilo, a pozitivne promjene moguće su tek kada u Hrvatskoj bude barem 2,5 milijuna radnih mjesta.

Osim toga, Ministarstvo financija podnijelo je više od 1800 zahtjeva za provedbu skraćenih stečajnih postupaka, te 180 zahtjeva za stečajem kod obveznika s velikim poreznim dugovima, a istovremeno je ubrzano rješavanje zahtjeva za posebnu naplatu poreznog duga.

Pozitivno je riješeno više od 500 zahtjeva čime je reprogramirano 500 milijuna kuna poreznog duga od ukupno 1,8 milijardi kuna duga.

 

Bolanča je podsjetio da danas istječe posljednji dan roka u kojem se mogu podnijeti zahtjevi za reprogramiranjem poreznog duga na 30 mjeseci te je pozvao sve zainteresirane da još danas podnesu odgovarajuće zahtjeve.

 

Bolanča je pak napomenuo da Hrvatskoj godišnje za isplatu mirovina treba 35 milijardi kuna, od čega se samo 19 milijardi prikupi iz prihoda zaposlenih, a čak 16 milijardi dolazi iz državnog proračuna.

 

Matko Bolanča : Hrvatskoj godišnje za isplatu mirovina treba 35 milijardi kuna, od čega se samo 19 milijardi prikupi iz prihoda zaposlenih, a čak 16 milijardi dolazi iz državnog proračuna.

Predstavnik sindikata Mladen Novosel upozorio je kako sindikati očekuju do 1. rujna formiranje Jamstvenog fonda iz kojeg bi se isplaćivale plaće radnicima koji ih ne primaju.

 

Razmotreno je i stanje u mirovinskom sustavu Novosel je podsjetio na poraznu činjenicu da je u Hrvatskoj odnos umirovljenika i zaposlenih 1 prema 1,24, pa je svaki model mirovinske reforme "prelijevanje iz šupljeg u prazno" dok se ne počnu stvarati nova radna mjesta.

 

- Kada bi sada uspjeli zaposliti sve nezaposlene s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u mirovinskom sustavu se ništa bitno ne bi promijenilo, a pozitivne promjene moguće su tek kada u Hrvatskoj bude barem 2,5 milijuna radnih mjesta, ustvrdio je Novosel.

 

Hrvatskoj godišnje za isplatu mirovina treba 35 milijardi kuna, od čega se samo 19 milijardi prikupi iz prihoda zaposlenih, a čak 16 milijardi dolazi iz državnog proračuna.

 

- Stoga treba stvoriti uvjete da što više potrebnih sredstava dolazi iz dohotka, ali sa što manje poreznog klina, zaključio je Bolanča.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, Mladen Novosel, GSV