A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Apple3.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prihodi i profit Applea nadmašili sva očekivanja | Politika+
Tvrtke

POSLOVNI REZLTATI: Prihodi i profit Applea nadmašili sva očekivanja

U drugom ovogodišnjem tromjesečju prihodi Applea porasli su za 82 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Zahvaljujući snažnom rastu prodaje iPhonea i iPada, američki tehnološki div Apple ostvario je u proteklom tromjesečju znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo, pa je cijena njegove dionice u utorak dosegnula rekordne razine.


U drugom ovogodišnjem tromjesečju prihodi Applea porasli su za 82 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 28,5 milijardi dolara, izvijestila je u utorak ta kompanija. Čista dobit kompanije dosegnula je, pak, 7,3 milijarde dolara, ili 7,79 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom kvartalu iznosila 3,25 milijardi, ili 3,51 dolar po dionici.


 U drugom ovogodišnjem tromjesečju prihodi Applea porasli su za 82 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 28,5 milijardi dolara, izvijestila je u utorak ta kompanija. Čista dobit kompanije dosegnula je, pak, 7,3 milijarde dolara, ili 7,79 dolara po dionici

U anketi Reutersa analitičari su očekivali dobit po dionici od 5,85 dolara, uz prihode od oko 25 milijardi dolara. Odlični poslovni rezultati Applea zahvaljuju se snažnom rastu prodaje iPhonea. U proteklom tromjesečju prodano je 20,34 milijuna tih pametnih telefona, dok se očekivala prodaja između 17 i 18 milijuna.

 

 U istom je razdoblju Apple prodao i 9,25 milijuna iPada, također više nego što se očekivalo. Od travnja prošle godine, kada je iPad lansiran na tržište, prodano je oko 29 milijuna tih tablet računala. U proteklom kvartalu Apple je prodao i 3,95 milijuna Mac računala, što je 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Applea skočila je na Wall Streetu više od 7 posto, na 405 dolara, najvišu razinu u povijesti. S cijenom dionice od 400 dolara, tržišna kapitalizacija Applea doseže 369,9 milijardi dolara, čime se vrijednost tog tehnološkog diva približila onoj Exxon Mobila. Tržišna kapitalizacija te naftne kompanije, najveće uvrštene u S&P 500 indeks, doseže 411 milijardi dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iphone, ipad, exxon mobile, apple, poslovni rezultati