A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/manager-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bankama u EU kazne do 10 posto prometa za neispunjenje standarda o visini kapitala i lividnosti | Politika+
Mojbiz

BASEL III: Bankama u EU kazne do 10 posto prometa za neispunjenje standarda o visini kapitala i lividnosti

"Čak i privremene zabrane rada članovima uprave."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Banke u Europskoj Uniji mogle bi se suočiti s kaznama u visini čak 10 posto njihova prometa, ako ne ispune strože kriterije u vezi visine kapitala i likvidnosti, kaže glavni europski dužnosnik za financijske usluge Michel Barnier.


"Ako institucija prekrši zahtjeve EU-a, predloženi zakon svim će supervizorima jamčiti mogućnost primjene sankcija koje su destimulirajuće, ali i učinkovite i proporcionalne. Primjerice, administrativne kazne u visini 10 posto godišnjeg prometa institucije, ili privremene zabrane rada članovima uprave tih institucija."

Povjerenik EK za unutarnje tržište u srijedu je u Bruxellesu predstavio nacrt zakona o primjeni novih globalnih bankovnih standarda Basel III, koji će banke prisiliti da drže veće rezerve kvalitetnijeg kapitala od 2013. Strožim standardima za banke, želi se poštedjeti porezne obveznike u slučaju novih financijskih kriza.


Prijedlog tih mjera najvećim je dijelom odraz Basela III, novog seta standarda za banke koji su odobrili čelnici zemalja skupine G-20 na sastanku u studenome, a nalaže da minimalni omjer temeljnog kapitala prema rizičnijoj bančinoj imovini iznosi sedam posto.


U planu su također i oštrije sankcije, načini da se ublaži utjecaj agencija za izdavanje kreditnih rejtinga, kao i poboljšanje na području korporativnog upravljanja.


"Ako institucija prekrši zahtjeve EU-a, predloženi zakon svim će supervizorima jamčiti mogućnost primjene sankcija koje su destimulirajuće, ali i učinkovite i proporcionalne. Primjerice, administrativne kazne u visini 10 posto godišnjeg prometa institucije, ili privremene zabrane rada članovima uprave tih institucija", navodi Europska komisija u kratkoj bilješci.


Barnier se drži svoga plana ugrađivanja Basela III u zakone EU-a. Zalaže se za uvođenje jedinstvenih pravila kako bi primjena standarda bila jednaka u svim članicama EU-a.


Basel III uvodi po prvi put globalni set standarda vezanih za likvidnost, temeljem glavne pouke iz posljednje krize u kojoj je nekoliko banaka doživjelo kolaps zbog problema s financiranjem.


U mjerama EU-a navodi se da će se od banaka od 2013. zahtijevati da raspolažu s dostatnim sredstvima za potrebe kratkoročne likvidnosti, s tim da će daljnje pojedinosti biti finalizirane do 2015. Basel III nalaže da 60 posto rezervnog kapitala mora biti u vidu visokolikvidnih državnih obveznica, uz minimalni rizik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, michel abrnier, basel III, europska komisija, g-20