A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/eurozona.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nakon sedmosatnog razgovora, Merkel i Sarkozy postigli dogovor o Grčkoj | Politika+
Mojbiz

EUROZONA: Nakon sedmosatnog razgovora, Merkel i Sarkozy postigli dogovor o Grčkoj

U spašavanje Grčke uključit će i europski bankarski sektor.

Piše: Hina/Reuters

Njemačka i Francuska usuglasile su zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku, u nastojanju da se dužnička kriza iz te zemlje ne proširi diljem Europe, objavili su dužnosnici rano u četvrtak.


Francusko izaslanstvo objavilo je da će se u spašavanje Grčke uključiti i europski bankarski sektor.

Do dogovora je došlo nakon sedam sati razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Berlinu, priopćili su izvori iz obiju vlada.


Pojedinosti nisu objavljene, ali je francusko izaslanstvo objavilo da će se u spašavanje Grčke uključiti i europski bankarski sektor. Zato je na sastanak u Berlin bio pozvan predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet. U posljednje vrijeme spekuliralo se o uvođenju posebnog nameta za banke, no još nije poznato je li taj prijedlog doista uključen u ovo rješenje.

Njemačko-francuski dogovor bit će predstavljen na summitu 17 zemalja eurozone danas u Bruxellesu.  Više čelnika velikih europskih banaka sudjelovat će na tom summitu, najavljuje njemački dnevnik Bild, među njima i utjecajni čelnik Deutsche Bank, Josef Ackerman.


Novi paket pomoći Grčkoj bit će dodatak onome od 110 milijuna eura pokrenutom u svibnju prošle godine. Očekuje se da će u paketu biti novi zajmovi Grčkoj iz zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, ali i privatnih ulagača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ecb, nicolas sarkozy, angela merkel, grčka, eurozona, jean claude trichet