A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall_nyse_4b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na Wall Streetu indeksi ostali gotovo nepromijenjeni | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu indeksi ostali gotovo nepromijenjeni

Ulagači oprezno čekaju rasplet pregovora u Washingtonu o zaduživanju države.

Piše: politikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači oprezno čekaju rasplet pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, pa ih nisu ohrabrili ni dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.


Dow Jones indeks oslabio je 0,12 posto, na 12.571 bod, dok je S&P 500 pao 0,07 posto, na 1.325 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 2.814 bodova.

U fokusu ulagača su pregovori između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države. Napredak u tim pregovorima izazvao je dan prije euforiju na tržištu, pa su cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok od ožujka. No, jučer je ta euforija splasnula zbog nedostatka novih vijesti s Capitol Hilla.
 

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 2,7 posto, bila dionica Applea, zahvaljujući znatno boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 2,7 posto, bila dionica Applea, zahvaljujući znatno boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. S druge strane, dionica Yahooa pojeftinila je 7,6 posto jer rezultati tog internetskog pretraživača nisu impresionirali.


Dobro kvartalno izvješće potaknulo je i rast cijene dionice American Expressa za 0,3 posto, dok je dionica Intela pojeftinila 0,7 posto, jer su ulagači od najvećeg svjetskog proizvođača čipova ipak očekivali bolje rezultate. I dok su poslovni rezultati većine kompanija vrlo dobri, makroekonomski podaci ne ohrabruju. Jučer je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u lipnju neočekivano pala na najnižu razinu u sedam mjeseci, što pokazuje da se tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja.


Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,10 posto, na 5.853 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 7.221 bod, a pariški CAC 1,61 posto, na 3.754 boda
.