A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/TRGOVINE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada ruši sve preostale zabrane - Trgovine mogu raditi nedjeljom od 0-24 sata! | Politika+
Mojbiz

LIBERALIZACIJA RADNOG VREMENA : Vlada ruši sve preostale zabrane - Trgovine mogu raditi nedjeljom od 0-24 sata!

Sindikati: To je udar na prava radnika u trgovini!

Piše: Ilijana Grgić

U saborsku proceduru po hitnom će postupku izmjene Zakona o trgovini. Njime se bi se trebalo liberaliziralizirati rad trgovina, odnosno dopušta im se da rade od 0-24 sata radnim danom, nedjeljom, praznicima i blagdanima.

SINDIKATI:  To je udar na prava radnika u trgovini. I ovako se ne plaćaju prekovremeni. Produljeni rad neće dovesti do bitnoga zapošljavanja, niti do veće plaće, samo će dovesti do još veće disporporcije.

Ovim je Vlada zapravo izbrisala pet članaka postojećeg zakona u kojima je regulirano radno vrijeme u trgovini, a slijedom odluke Ustavnog suda iz lipnja 2009. godine.

 

- Zakonom se želi stvoriti odgovarajuću pravne temelje koji će biti prilagođeni potrebama i novonastalim uvijetima  na tržištu s ciljem  razvoja trgovačke djelatnosti , uz vođenje računa o interesima i zaposlenika i potrošača,  obrazložio je nove izmjene minstar gospodarstva Đuro Popijač.


Ubuduće će, prema prijedlogu, u trgovinama moći samo raditi oni koji imaju odgovarajuću stručnu spremu, pa je tako uvjet za radna mjesta prodavača i trgovačkog poslovođe postalo trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.


Novost u prijedlogu Zakona je i da se proširio krug onih koji se mogu baviti trgovinom, pa će to ubuduće moći raditi i neprofitne pravne osobe, poput udruga, zadruga i ustanova. Seljačka ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva ubuduće će svoje proizvode moći prodavati i putem kioska i automata.

 

- To je udar na prava radnika u trgovini. I ovako se ne plaćaju prekovremeni. Produljeni rad neće dovesti do bitnoga zapošljavanja, niti do veće plaće, samo će dovesti do još veće disporporcije, reakcija je Zlatice Štulić, izvršne tajnice Sindikata trgovine za Slavoniju i Baranju.

 

Iz Sindikata ističu da radnici u trgovini i do sada rade 70 sati tjedno, a ne 40 koliko je zakonom propisano, ali ne usude se pobuniti. Uglavnom se radi o ženskoj populaciji.

 

- U nas nema poslovnog morala,  zakonski je sve regulirano, ali je situacija na terenu drugačija, tu se ne plaćaju prekovremeni, ne poštivaju se raspored rada, jednostavno ne možeti si organizirati život, jer  sve ostalo nije prilagođeno tom liberalanom načinu života, navodi Štulić.

 

 U Sindikatu trgovine Hrvatske izlaz još jedino vidi na razini Europske unije, naime, sindikati uslužnih djelatnosti, UNI,  europskoj birokraciji predat će inicijativu Bečkog dijaloga sindikata Centralne i Istočne Europe koji se zalažu za regulaciju radnog vremena u trgovini na razini EU.

 

Inače, sindikati udruženi u UNI Commerc pokrenuli su zajedničku inicijativu za slobodnu nedjelju i blagdane u djelatnosti trgovine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rad nedjeljom, Zlatica Štulić, Đuro Popijač, sindikat trgovine