A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rafinerija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Banke i HEP Ježiću uzimaju Dioki? | Politika+
Energetika

'RESTRUKTURIRANJE': Banke i HEP Ježiću uzimaju Dioki?

Popijač: Tim restrukturiranjem zaštitit ćemo Dioki, a kasnije bi se tražio strateški partner.

Piše: PolitikaPlus/VLM

Iako je Ina zasad odustala od obustave isporuke etana Diokiju te nastavlja s prisilnom naplatom duga od 65 milijuna kuna, u središtu je pozornosti restrukturiranje Diokija.

Popijač: Tim restrukturiranjem zaštitit ćemo Dioki, a kasnije bi se tražio strateški partner.

Vlada intenzivno radi na modelu, potvrdio je ministar gospodarstva Đuro Popijač, kojim bi se očuvala radna mjesta i izvoz koji Dioki ostvaruje, a dominantna je ideja da banke, HEP i Ina, odnosno najveći Diokijevi vjerovnici, uđu u vlasničku strukturu te petrokemijske tvrtke.

Iz vlasništva pak mora izaći sadašnji vlasnik Robert Ježić. Iako je Diokijeva ukupna zaduženost u bankama, dodao je Popijač, oko milijardu kuna, ne bi se u tom iznosu preuzelo vlasništvo nego tek za dio duga. Dioki je HEP-u pak navodno dužan oko 160 milijuna kuna.

– Tim restrukturiranjem zaštitit ćemo Dioki, a kasnije bi se tražio strateški partner – poručio je Popijač te dodao kako HEP-u nije namjera dugoročno ostati u vlasništvu te petrokemijske tvrtke.

Dioki je navodno Hypo banci dužan 50 milijuna kuna, Zabi 30, Erste banci 10 te Raiffeisen banci 10 milijuna kuna. Dobavljačima je Dioki navodno dužan 20 milijuna kuna. Iako je ta tvrtka ponudila i svoj plan restrukturiranja, njime vjerovnici navodno nisu zadovoljni. S druge strane, kao mogući scenarij spominje se i stečaj Diokija koji bi Ina možda mogla pokrenuti. U Ini su objasnili kako su svoju odluku o obustavi isporuke etana Diokiju naglo promijenili jer su shvatili da "ubijanjem" te tvrtke ne bi ništa dobili jer bi Dioki prestao raditi pa ne bi imali odakle naplatiti svoja potraživanja.

Dug 60 dana

S druge strane, dok država obuzdava Inu oko Diokija, predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi navodno je prije nekoliko dana poslao pismo Vladi u kojem traži rješavanje pitanja plinskog biznisa. Vlada je bila odlučila otkupiti poslovanje uvoznim plinom iz Ine, ali je nakon Polančecova i Sanaderova odlaska od toga odustala jer je izračunala da bi na njemu imala goleme gubitke jer se plin uvozi po većoj cijeni nego što se u Hrvatskoj prodaje. Ipak, pitanje plinskog biznisa, doznajemo, neće se rješavati dok se ne raščisti priča s navodnim mitom koji je MOL platio Sanaderu za upravljačka prava u Ini.

Izvori iz Diokija pak poručuju kako je MOL taj kojem odgovara da Ježić izađe iz vlasništva kako bi on mogao kupiti Dioki. Navode i kako Diokijev dug Ini nije dulji od 60 dana i da zbog toga ne treba uništavati tu tvrtku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dioki, hep, inarobert, ježić, mol, prirodni plin, hypo banka, haab, đuro popijač