A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/glas-istre-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Velika pobjeda za radnike': Sud poništio neustavnu odluku o štrajku Glasa Istre | Politika+
Hrvatska

MEDIJI: 'Velika pobjeda za radnike': Sud poništio neustavnu odluku o štrajku Glasa Istre

Arbitražno vijeće ograničilo je zaposlenicima ustavno pravo na štrajk.

Piše: PolitikaPLus/Hina

Zagrebački Županijski sud poništio je odluku Arbitražnog vijeća o poslovima koje zaposlenici pulskog lista "Glasa Istre" za prošlogodišnjeg štrajka nisu smjeli prekidati, utvrdivši da je tom odlukom onemogućeno ustavno pravo na štrajk novinarima i urednicima na tim poslovima.


Arbitražno vijeće ograničilo je zaposlenicima ustavno pravo na štrajk.

Sud je, naime, osnovanim proglasio zahtjev podružnice Sindikata novinara Hrvatske u "Glasu Istre" za poništavenje odluke arbitražnog vijeća kojom su lani u listopadu donesena pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka ili isključenja s rada u tom dnevnom listu.


Osnovanim je, u tom smislu, ocijenio i navode iz sindikalne tužbe kako je neprihvatljivo stajalište arbitražnog vijeća da se u okviru proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka navodi i čak deset novinarsko-uredničkih poslova te da tijekom štrajka novine moraju nastaviti svakodnevno izlaziti.


Takva je odluka, navodi zagrebački sud u danas objavljenoj presudi od 8. srpnja, ne samo bitno ograničila nego upravo onemogućila ustavno pravo na štrajk zaposlenicima na tim poslovima.


"Suprotno stavu pravorijeka, štrajk je potpun prestanak rada, a proizvodno-održavajući poslovi su iznimka koja se mora usko tumačiti, dakle, kao one poslove koji su doista prijeko potrebni da bi se rad mogao, kad završi štrajk, nastaviti, odnosno obnoviti", zaključuje sud u presudi.


Stoga je, dodaje, pogrešno stajalište iz arbitražne odluke da se rad za vrijeme štrajka uopće ne može prekinuti, nego samo obavljati u manjem omjeru, što je, tvrdi sud, neprihvatljivo i bez uporišta u zakonu.


Sud, ipak, nije prihvatio navode iz tužbe da odluku valja poništiti i zato što nije donesena većinom glasova članova arbitražnog vijeća, već isključivo od predsjednice vijeća, sutkinje pulskoga Županijskog suda Ondine Vidulin-Matijević.


U presudi napominje kako je riječ o tzv. prisilnoj arbitraži za koju je zakonom propisano da se sastoji od predstavnika sindikata i poslodavca te neovisnog predsjednika, pa da je stoga jasno i logično da, ako se stranke potpuno mimoilaze, o sadržaju pravila i proizvodno-održavajućim poslovima koji se tijekom štrajka ne prekidaju odluku donosi predsjednik arbitražnog vijeća.


Osim što je poništio odluku vijeća zagrebački je županijski sud naložio tvrtki "Glas Istre Novine" d.o.o. kao tuženiku da u roku od 15 dana sindikatu u tom listu nadoknadi trošak sudskog postupka od 2248 kuna.


"Ovo je jedna od najvećih naših pobjeda jer je donijeta ovakva sudska odluka u korist radnika zbog koje poslodavci više neće moći samo tako novinarima nametnuti da moraju raditi za vrijeme štrajka, ni nama u Glasu Istre, ali ni ostalima. Ovo je presedan na koji ćemo se moći pozivati", stoji u priopćenju Sindikata novinara Hrvatske koji potpisuje glavna povjerenica podružnice SNH Glas Istre Maša Jerin.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, maša jerin, glas istre, mediji