A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/plinovod-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iran, Irak i Sirija gradit će plinovod za isporuku iranskog plina Europi | Politika+
Energetika

ENERGETSKI PRAVCI: Iran, Irak i Sirija gradit će plinovod za isporuku iranskog plina Europi

Iran raspolaže s drugim najvećim zalihama prirodnog plina na svijetu iza Rusije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Iran, Irak i Sirija potpisali su u ponedjeljak memorandum o razumijevanju radi gradnje plinovoda koji bi za tri do pet godina trebao isporučivati iranski plin susjednim zemljama i eventualno Libanonu i Europi, objavili su iranski mediji.

Iran raspolaže s drugim najvećim zalihama prirodnog plina na svijetu iza Rusije.

Predviđa se da će izgradnja plinovoda dužine 5.000 kilometara stajati 10 milijardi dolara i omogućiti isporuke plina u Europu preko Irana, Sirije i Libanona.


Gradnja bi trebala trajati između tri i pet godina kada se osigura financiranje, procijenio je Javad Oji zamjenik ministra za naftu i direktor iranske nacionalne kompanije za plin (NIGC).


Memorandum o razumijevanju su u gradu Asalujehu, glavnom iranskom plinskom centru potpisali ministri nafte triju zemalja, Iranac Mohamed Aliabadi, Iračanin Abdel Karim Laibi i Siirjac Sofjan Alav.


Iran raspolaže s drugim najvećim zalihama prirodnog plina na svijetu iza Rusije.


Iran sada troši gotovo svih 600 milijuna prostornih metara plina koje dnevno proizvodi, ali se nada da će udvostručiti proizvodnju i da će moći izvoziti oko 250 milijuna prostornih metara dnevno svojim susjedima i Europi nakon 2015. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irak, iran, plinovod, plin, prirodni plin, energetika