A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-504.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Građani u većini zadovoljni samo vanjskom politikom vlade Jadranke Kosor | Politika+
Hrvatska

IPSOS PULS: Građani u većini zadovoljni samo vanjskom politikom vlade Jadranke Kosor

Čak 63 posto zadovoljno odnosima sa susjedima, a samo 22 posto zadovoljni stanjem u pravosuđu.

FOTO: Jadranka Kosor: Većina građana uglavnom je nezadovoljna stanjem u državi
Piše: PolitikaPlus

Nakon što su najavili da se neće aktivno angažirati za niti jednu stranku u predstojećoj predizbornoj kampanji, već će je pratiti i analizirati sa strane, PR stručnjaci iz Millenium Promocije proveli su i objavili dio rezultata prvog u nizu istraživanja društvenih aktualnosti za koje kažu da će zasigurno biti vrlo važne u izbornoj kampanji.

Građani borbu protiv korupcije razlikuju od borbe protiv kriminala, s kojom je zadovoljno samo 32 posto građana.

Terensko istraživanje provedeno je 1-18 srpnja 2011 u sklopu omnibus istraživanja agencije Ipsos Puls. Obuhvaćen je slučajni, dvo-etapno stratificirani, reprezentativni uzorak hrvatskih državljana starijih od 18 godina, njih ukupno 943 s područja cijele države.

Jedno od pitanja bilo je vlastito zadovoljstvo/nezadovoljstvo raznim aspektima politike vladajuće koalicije, odnosno vlade Jadranke Kosor. Kako možete vidjetigrađani su uglavno  zadovoljni vanjskom politikom, čak 63 posto je zadovoljno odnosima sa susjedima, a posebno je zanimljivo da je 58 posto zadovoljno ishodom pregovora s EU, iz čega bi se dalo zaključiti da podrška ulasku u EU raste, te da se Hrvatska sigurnim korakom kreće ususret nacionalnom referendumu po tom pitanju.

 


Iz te slike izdvaja se niska podrška načinom na koji se odvija suradnja s Haškim sudom, no to je jednako pitanje vanjske koliko i unutrašnje politike. Svega 31 posto građana zadovoljno je suradnjom s Haagom, a tek nešto malo više, njih 35 posto, zadovoljno je razinom očuvanja digniteta Domovinskog rata.

Od ostalih stavki iz istraživanja, građani su najazadovoljniji borbom protiv korupcije, mršavih 39 posto, no to istovremeno znači da je većina i dalje nezadovoljna, njih 58 posto. Građani borbu protiv korupcije razlikuju od borbe protiv kriminala, s kojom je zadovoljno samo 32 posto građana, a najgorim ocjenjuju unapređenje stanja u pravosuđu - samo 22 posto je zadovoljno, ili još slikovitije, njih 69 posto je nezadovoljno.

U svim tim pitanjima broj građana koji odgovaraju s 'ne znam' zadržao se u jednoznamenkastim postocima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, jadranka kosor, javno mnijenje, ipsos puls, anketa, istraživanje, millenium promocija