A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/obama.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Barack Obama uz pomoć građana vrši pritisak na Kongres | Politika+
Svijet

MUKE PO DUGU: Barack Obama uz pomoć građana vrši pritisak na Kongres

Predsjednik SAD-a Barack Obama drži da stajalište republikanca u raspravi o američkom dugu dovodi do 'opasne' bezizlaznosti, no uvjeren je da je kompromis moguć.

Piše: PolitikaPlus/ HINA

U obraćanju naciji iz Bijele kuće američki predsjednik Barack Obama je pozvao sunarodnjake da učine pritisak na Kongres gdje su republikanci većina u Predstavničkom domu, kako bi se postigao dogovor i prekinula blokada.

 

SAD neće moći otplaćivati svoje obveze i kredite ako se republikanci i demokrati ne dogovore. Dvije strane imaju vrlo različite planove za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, što bi moglo nastupiti već idućeg tjedna

 

-Ako želite uravnotežen pristup za smanjenje deficita, dajte to na znanje vašem zastupniku u Kognresu, poručio je Obama.

 

SAD neće moći otplaćivati svoje obveze i kredite ako se republikanci i demokrati ne dogovore. Dvije strane imaju vrlo različite planove za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, što bi moglo nastupiti već idućeg tjedna.

 

Rekao sam voditeljima dviju stranaka da moraju postići kompromis idućih dana ... i uvjeren sam da taj kompromis možemo postići, rekao je Obama.

 

2. kolovoz, krajnji je roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuća milijardi dolara, čelnici republikanca i demokrata, koji su pak većinski u Senatu, međusobno se okrivljuju. I jedni i drugi brane vlastite prijedloge smanjenja proračunskog deficita i ne pokazuju spremnost za kompromis.

 

Suočena s nervozom tržišta i zabrinutošću međunarodnih ustanova, Bijela kuća kao i čelnici u Kongresu poručuju da blokada plaćanja ne dolazi u obzir.

 

Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu, te dodatno ojačavši švicarski franak.Međunarodni monetarni fond upozorio jek SAD da mu prijeti "težak šok" ne bude li Kongres reagirao na vrijeme. MMF je predvidio da bi američki dug dosegao 99 posto BDP-a 2011. godine i 103 posto 2012.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demokrati, Barak Obama, SAD