A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-milanovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Gjenero: Uskoro će se pokazati da su HDZ i SDP izjednačeni | Politika+
Hrvatska

ISTRAŽIVANJA: Davor Gjenero: Uskoro će se pokazati da su HDZ i SDP izjednačeni

"Najgore što se nekoj stranci može dogoditi je da im popularnost opada kako se približavaju izbori. Slična situacija se SDP-u dogodila i 2007."

Piše: Ivan Klarić

- Osobno, takvi rezultati istraživanja su mi očekivani. HDZ i SDP su po popularnosti tu negdje i pobjedu bi na nadolazećim parlmentarnim izborima, ako bi se suočili 1 na 1, odnijela ona stranka koja bi motivirala više svojih birača. Prijašnja istraživanja po kojima je SDP u odnosu na HDZ bio dosta popularniji nisu bila realna, smatra politički analitičar Davor Gjenero komentiravši tako rezultate redovitog mjesečnog istraživanja CRO Barometra po kojem je HDZ-u u posljednjih mjesec dana popularnost znatno porasla, a SDP-ova je zabilježila osjetan pad.

"Parlamentarni izbori nisu odlučeni, premda tako misle u najjačoj oporbenoj stranci. Njihov problem je što su najveću popularnost imali u prvom i drugom mjesecu ove godine i od tada se ta popularnost topi. A najgore što se nekoj stranci može dogoditi je da im popularnost opada kako se približavaju izbori. Slična situacija se SDP-u dogodila i 2007. godine."

Vladajući su upisali rast od šest postotnih poena pa ih sada podržava 23,8 posto birača, te za vodećim socijaldemokratima, koji su pali sa 29,8 na 26,3 posto, zaostaju svega 2,5 posto.

Gjenero kaže da je prijašnja veća prednost SDP-a bila prvenstveno rezultat rezignacije HDZ-ovog biračkog tijela, zbog svega što se u tim mjesecima događalo s bivšim predsjednikom te stranke Ivom Sanaderom, raznim koruptivnim aferama, sumnjama u financiranje HDZ-a i drugim negativnim stvarima oko te stranke.


"Kako sada stvari stoje, u budućnosti možemo očekivati rast popularnosti Jadranke Kosor. Stvar koja bi mogla utjecati na popularnost premijerke je svakako dolazak Angele Merkel, što je velika stvar za Hrvatsku i Kosor kao političarku. Dolazak tako svjetski moćne političarke ne događa vam se svaki dan."

- No, čim je Vlada na čelu s HDZ-om ostvarila uspjeh, a to je završetak pregovora s EU, biračko tijelo se počelo vraćati svojoj stranci, ističe politički analitičar.

Gjenero smatra da će se, kako se kampanja bude zaoštravala, veliki dio neopredjeljenjih birača topiti i onda ćete se pokazati da su SDP i HDZ izjednačeni. Prednost SDP-a, smatra Gjenero, bi u tom slučaju mogli biti rezultati HNS-a i IDS-a.

- Dakle, parlamentarni izbori nisu odlučeni premda tako misle u najjačoj oporbenoj stranci. Njihov problem je što su najveću popularnost imali u prvom i drugom mjesecu ove godine i od tada se ta popularnost topi. A najgore što se nekoj stranci može dogoditi je da im popularnost opada kako se približavaju izbori. Slična situacija se SDP-u dogodila i 2007. godine, podsjeća Gjenero.


Gjenero kaže da je rast popularnosti premijerke Jadranke Kosor, kojoj je u odnosu na mjesec lipanj popularnost porasla za 10,3 postotna poena, prvenstveno posljedica završetka pregovora s EU.


"Smatram da je HDZ štetu zbog Ive Sanadera već pretrpio. Sanader više nije politički relevantan, on je zapravo medijski proizvod zbog sezone kiselih krastavaca."

- Kako sada stvari stoje,  u budućnosti možemo očekivati rast popularnosti Jadranke Kosor. Stvar koja bi mogla utjecati na popularnost premijerke je svakako dolazak Angele Merkel, što je velika stvar za Hrvatsku i Kosor kao političarku. Dolazak tako svjetski moćne političarke ne događa vam se svaki dan, kaže Gjenero i napominje da slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera više ne može biti uteg za HDZ.

- Smatram da je HDZ štetu zbog Ive Sanadera već pretrpio. Sanader više nije politički relevantan, on je zapravo medijski proizvod zbog sezone kiselih krastavaca, kada se ništa bitnog ne događa pa je slučaj bivšeg premijera došao kao naručen medijima, naposljetku će Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, izbori, davor gjenero, ivo sanader, jadranka kosor, sdp