A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kosovo%20-%20blic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosovo: Ozlijeđeno pet specijalaca, jedan preminuo? | Politika+
Regija

VIDEO: Kosovo: Ozlijeđeno pet specijalaca, jedan preminuo?

Nenajavljenim razmještanjem specijalnih snaga Kosovske policije na sjevernim graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje na Kosovu počeli su novi sukobi u toj državi.

FOTO: Blic
Piše: PolitikaPlus/Blic/RTS

Nenajavljenim razmještanjem specijalnih snaga Kosovske policije na sjevernim graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje na Kosovu počeli su novi sukobi u toj državi. Ministar unutarnjih poslova Kosova rekao je kako je u sukobima ranjeno pet specijalaca, a jedan je navodno podlegao ozljedama, javlja Blic.

 

Podsjetimo, Srbi koji ne priznaju vlast u Prištini blokirali su u ponedjeljak navečer magistralnu cestu Kosovska Mitrovica – Raška u selima Rudare i Leposavić. Na to su se odlučili zbog pokušaja kosovske policije da zauzme navedene prijelaze i tako uspostavi vlast i na sjeveru zemlje.

Unatoč srpskoj blokadi, prištinske vlasti tijekom noći ipak su uspjele preuzeti kontrolu nad Brnjakom, a nekoliko sati kasnije zauzeli su i Jarinje, javlja Mondo.rs. Tijekom prijepodneva vođeni su pregovori između srbijanskog predstavnika Borislava Stefanovića i predstavnika KFOR-a s ciljem povlačenja kosovskih specijalaca s navedenih prijelaza.

 

Nenajavljenim razmještanjem specijalnih snaga Kosovske policije na sjevernim graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje na Kosovu počeli su novi sukobi u toj državi.

RTS je javio da je dogovor postignut i da je oko 11 sati počelo povlačenje kosovske policije s prijelaza Jarinje, a očekuje se skoro povlačenje i s Brnjaka. Bez obzira na to, Srbi će nastaviti blokirati ceste sve dok ne bude poznat sastav budućeg osoblja koje će raditi na prijelazima. Borislav Stefanović ističe da taj sastav ne smije biti drugačiji od sastava lokalnog stanovništva.

Radiotelevizija Kosovo jutros je javila da je premijer Hashim Thaçi naredio da se na granični prijelaz Jarinje pošalje još pripadnika specijalnih jedinica policije poznatijih pod imenom Rose. Kosovski premijer zatražio je i podršku snaga KFOR-a kako bi se kod Leposavića uklonile barikade koje su postavili tamošnji Srbi da bi spriječili prodor kosovske policije.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008., a dosad je tu najmlađu europsku državu priznalo 77 zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, granica, kosovo