A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle pola dolara | Politika+
Mojbiz

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle pola dolara

"Riječ je o političkom cirkusu, svi se slažu da bi mogao postati katastrofom."

Piše: Hina/Reuters

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom s obzirom na nastavljene neizvjesnosti u vezi pregovora u Washingtonu o podizanju razine zaduživanja države.

"Riječ je o političkom cirkusu, svi se slažu da bi mogao postati katastrofom ukoliko se ne poveća razina zaduživanja, ali tržište nije uračunalo takvu mogućnost."

Na londonskom su tržištu cijene sirove nafte porasle za 50 centi, na 118,44 dolara za barel. Istodobno su na američkom tržištu cijene nafte porasle 49 centi, na 99,69 dolara za barel.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je republikanske i demokratske čelnike da pronađu pošten kompromis u pogledu povećanja razine državnog zaduživanja kako bi vlada u kolovozu mogla uredno podmirivati sve svoje obveze. Ako razina zaduživanja ne bude podignuta američka vlada neće moći plaćati financijske obveze, a to bi moglo dovesti i do pada potrošnje energenata.

Ta neizvjesnost gurnula je dolar na novu rekordno nisku razinu u odnosu na švicarski franak koji se smatra sigurnim utočištem za kapital u nestabilnim vremenima.

Ipak, analitičari očekuju da će se u Washingtonu uskoro postići dogovor i da će doći do oporavka cijena.

"Riječ je o političkom cirkusu, svi se slažu da bi mogao postati katastrofom ukoliko se ne poveća razina zaduživanja, ali tržište nije uračunalo takvu mogućnost", izjavio je analitičar Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Ulagači će pozorno pratiti objavu tjednog izvješća o naftnim zalihama Američkog instituta za naftu kasnije tijekom dana kako bi ocijenili stanje potražnje u SAD-u nakon razočaravajućih makroekonomskih podataka koji su pokazali usporavanje oporavka gospodarstva.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak pala za 33 centi u odnosu na prethodni dan, na 113,33 dolara za barel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠVICARSKI FRANAK, CIJENE NAFTE, NAFTA, OPEC, BARACK OBAMA