A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/abrankogrcic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SDP apelira na banke da smanje kamatne stope | Politika+
Mojbiz

APELOM NA KAMATE: SDP apelira na banke da smanje kamatne stope

SDP je apelirao na banke da smanje kamatne stope i tako rizik kredita s valutnom klauzulom podijele s građanima

Piše: Ilijana Grgić

SDP je apelirao na banke da smanje kamatne stope i to od 1 do 2,5 posto, što bi rate kredita vratilo na za građane prihvatljivu razinu s kamatnom stopom od 4,5 posto za kredit u francima ili 5,5 posto u eurima, pri čemu bi banke svejedno ostvarivale prihvatljiv profit.


- U uvjetima kada nije moguće utjecati na tečaj, osobito švicarskog franka, smanjenje kamatnih stopa jedina je izravna i konkretna pomoć građanima koje opterećuju krediti s valutnom klauzulom, poručio je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić.

BRANKO GRČIĆ: Svako smanjenje kamatne stope za 1 posto značilo kompenzaciju utjecaja približno 10-postotnog rasta tečaja švicarskog franka na rast rate kredita, a bude li korekcija na gornjoj granici od 2,5 posto, to bi, značilo kompenzaciju do 75 posto utjecaja rasta tečaja.

Istaknuo je da bi svako smanjenje kamatne stope za 1 posto značilo kompenzaciju utjecaja približno 10-postotnog rasta tečaja švicarskog franka na rast rate kredita, a bude li korekcija na gornjoj granici od 2,5 posto, to bi, značilo kompenzaciju do 75 posto utjecaja rasta tečaja.

ZDESLAV ŠANTIĆ: Kamatne stope padaju, i tu su banke već spremne žrtvovati dio svoje profitabilnosti. Bankarski sektor također se trudi smanjiti te kamate, ali to ovisi o strukturi izvora finanaciranja.

- Banke bi na taj način,, smanjile valutno indicirani kreditni rizik na kredite u 'švicarcima' jer bi se rate vratile na prihvatljivu razinu,  valutni rizik zadržao bi se u okvirima koje pokriva valutna klauzula, naglasio je Grčić

Na banke, da smanje kamatne stope, apelirao je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, rekavši da i on, spada u kategoriju građana koje je pogodio rast stopa na kredite u švicarskim francima - rata kredita za automobil mu je s 1600 narasla na 2600 kuna.


- Ljudima koji su uzimali kredite u švicarskim francima ne može se predbaciti avanturizam i pohlepa, to su naprosto normalne i obične ljudske odluke. S druge strane su velike i moćne financijske institucije koje u uvjetima krize jedine ostvaruju velike profite kazao je Milanović


Milanović je rekao kako bi banke ekonomski mogle, a etički trebale s građanima u vrijeme krize zajednički podijeliti rizik kredita.

 

- Ovdje se radi o podjeli društvene odgovornosti da banke koje moraju zarađivati zarađuju razumno, da građani koji su dužni vraćaju svoje kredite, ali da tu postoji jedan razuman i pravedan omjer poručio je.

 

Ocijenio je da Hrvatska jednim dijelom stagnira upravo zato što je novac od razlike u kamatnim stopama 'mrtav i beskoristan' a  nova vlada, formira li je koalicija na čelu sa SDP-om  neće, kao aktualna vlada, zaduživati se na račun ove generacije.


- Kamatne stope padaju, i tu su banke već spremne žrtvovati dio svoje profitabilnosti . Bankarski sektor također se trudi smanjiti te kamate, ali to ovisi o strukturi izvora finanaciranja, komentar je ekonomskog analitičara Splitske banke Zdeslava Šantića na SDP-ov apel za snižavanjem kamatnih stopa. Šantić ističe kako ima veoma malo prostora za korekcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zoran Milanović, Branko Grčić, kamatne stope