A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-jakovcic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Usprkos Milanoviću, Ivan Jakovčić s Jadrankom Kosor potpisuje sporazum o Brijuni Riviera! | Politika+
Hrvatska

SUKOB IDS-SDP (2): Usprkos Milanoviću, Ivan Jakovčić s Jadrankom Kosor potpisuje sporazum o Brijuni Riviera!

Kosor: Kako je krenulo, Milanović će od partnera tražiti polaganje pionirske zakletve!

FOTO: Jakovčić nema luksuz da čeka da Milanović postane premijer. To se uostalom ni ne mora dogoditi.
Piše: Ilijana Grgić

Vlada RH na današnjoj je sjednici u Umagu dala konačnu suglasnost na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina – Monumenti, a kako je za PolitikaPlus jučer rekao glasnogovornik vlade, ugovor bi sutra na Brijunima trebali potpisati premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić, unatoč žestokom protivljenju neformalnog vođe koalicije, Zorana Milanovića.

 

DAMIR KAJIN: Ako je dobro nešto što bi se potpisivalo sutra, zašto to prolongirati?!? Pri tom to nije odgađanje na 3 mjeseca već na 2 godine. Sad kad se Remetinac puni, nitko ne bi stavio svoj potpis na nešto, a da DORH nije dao zeleno svjetlo.

Župan Ivan Jakovčić, izražavajući dobrodošlicu premijerki i Vladi, današnju je sjednicu i prije nego je započela označio izuzetno važnom, jer će se na njoj napraviti velik korak za razvoj Istre, upravo zbog suglasnosti za projekt Brijuni Rivijera, na kojemu se radi deset godina, a prvi je projekt koji će omogućiti ulazak najveće tzv. greenfield investicije u Hrvatsku, teške 300 milijuna eura.

ZORAN MILANOVIĆ:  Od Jakovčića očekujem da ne potpisuje, to je jedino suvislo. To je prvi projekt koji ćemo potpisati u Istri, to je moje obećanje.

Projektom se u funkciju stavljaju napušteni vojni objekti, a sve u partnerstvu s regionalnom i lokalnom samoupravom.

Nekadašnje kontroverze o legalnosti ovog projekta više se gotovo ne spominju, ako isključimo male istarske stranke koje su opozicija Jakovčićevom IDS-u. No, upravo je potpisivanje ovog sporazumama, kako je jučer prenio PolitikaPlus, izazvalo prvu trzavicu na relaciji IDS/ SDP, i dovelo do prvog neslaganja u 'kukuriku koaliciji'.

- Od Jakovčića očekujem da ne potpisuje, to je jedino suvislo. To je prvi projekt koji ćemo potpisati u Istri, to je moje obećanje, još jučer je gotovo ultimativno reagirao neformalni šef oporbe
Zoran Milanović, koji smatra da bi potpisivanje trebalo čekati - sve dok on ne formira svoj kabinet u Banskim dvorima.

DINO KOZLEVAC: U 8 godina HDZ-ove Vlade, nije se činilo ništa da se projekt provede u dijelo, već se svaki put aktualizira prije izbora. Sada je Vlada uputila po hitnoj proceduri prijedlog. Smatram da je nekorektno da ga potpisuju oni koji ga neće pomoći provoditi.

No, što danas o svemu misli Milanović nije bilo moguće provjeriti, jer su nas iz stranke prebacili na istarskog SDP-eovca Dina Kozlevca, koji ponavlja da je ovaj sporazum trebala potpisti ona vlada koja će ga i provesti u djelo, odnosno Vlada koju će činiti četiri stranke iz 'kukuriku koalicije'.


- Na žalost, u 8 godina HDZ-ove Vlade, nije se činilo ništa da se projekt provede u dijelo, već se svaki put aktualizira prije izbora. Sada je Vlada uputila po hitnoj proceduri prijedlog. Smatram da je nekorektno da ga potpisuju oni koji ga neće pomoći provoditi, ističe prvi čovjek istarskog SDP-a Dino Kozlevac.

KOZLEVAC:  Nekoliko mjeseci u odnosu na 10 godina ništa neće znači. A što se tiče koalicije, ja sam uvjeren da neće doći do raskida.

No, u IDS-u se naježe na samu pomisao da se još jednom odgađa potpisivanje ovog sporazuma. Oni su u posljednjih nekoliko godina ipak relativno civilizirano surađivali s vladajućom koalicijom i znaju da nema smisla dagospodarski projekti od važnosti za Istru čekaju zbog nečijeg PR-a.

Jakovčić nema luksuz da čeka da Milanović postane premijer. Uostalom, povijest nas uči da to i nije baš tako siguran ishod predstojećih izbora.

- Ako je dobro nešto što bi se potpisivalo sutra, zašto to prolongirati?!? Pri tom to nije odgađanje na 3 mjeseca već na 2 godine. Sad kad se Remetinac puni, nitko ne bi stavio svoj potpis na nešto, a da DORH nije dao zeleno svjetlo, komentirao IDS-ovac Damir Kajin za PolitikaPlus, koji ističe da IDS ništa neće pokloniti Jadranki Kosor.


- A da li je to neka vrst promocije Jadranke Kosor? DA! Ali to ne znači da će ona u Istri dobiti glas više ili manje. I sad se želi još dovesti i koaliciju u pitanje!, veli Kajin, napominjući da je Milanović  bio informiran o svemu.

 

- Njegovi su u SDP-u stali iza tog projekta, oni nisu protiv projekta, nego protiv tajminga, ističe Kajin, iako je na jučerašnjoj reakciji Zorana Milanovića bilo jasno da je on nemalo iznenađen pitanjem novinara.

 

S druge strane, što se odgađanja potpisivanja sporazuma tiče, istarski SDP-ovac Kozlevac, ističe:

 

- Nekoliko mjeseci u odnosu na 10 godina ništa neće znači. A što se tiče koalicije, ja sam uvjeren da neće doći do raskida, optimistično ipak zaključuje Kozlevac.

JADRANKA KOSOR: Po ovome kako je krenulo, moglo bi se dogoditi da Zoran Milanović zatraži od svih partnera da polože neku zakletvu, poput one pionirske da će biti dobri i vjerni drugovi i da neće surađivati s drugima.

JADRANKA KOSOR: MILANOVIĆ ĆE OD PARTNERA TRAŽITI POLAGANJE PIONIRSKE PRISEGE

Dakako, u HDZ-u ne kriju zadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, a zicer je iskoristila i predsjednica vlade, nakon današnje sjednice u Umagu.


- Na projektu Brijuni Rivijera radili smo dugo, uložili u njega iznimno mnogo energije, truda i znanja, projekt je sada gotov i potpisat ćemo ga i u tome nas nitko neće spriječiti niti ćemo ikoga pitati dozvolu za to – kazala je Jadranka Kosor odgovarajući zašzo se ovaj sporazum potpisuje pred kraj mandata njene vlade.

- Onima koji misle da ih je trebalo pitati za dopuštenje poručujem da tako što neće dočekati... Čelnici SDP-a koji stalno nešto prigovaraju mogli su projekt završiti od 2000. do 2003., a nisu – kazala je Kosor dodajući da su se projektom Brijuni Rivijere svi bavili, a nitko ga nije imao snage završiti kao što je to učinila njena Vlada.

Prvo je rekla da nije njezin posao komentirati odnose u bilo kojoj koaliciji, a onda je dodala da partneri u bilo kojoj koaliciji nisu vezani lancima da ne bi mogli surađivati s drugima.

– Po ovome kako je krenulo, moglo bi se dogoditi da Zoran Milanović zatraži od svih partnera da polože neku zakletvu, poput one pionirske da će biti dobri i vjerni drugovi i da neće surađivati s drugima  – kazala je premijerka dodajući da su ta vremena prošla.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dino Kozlevac, Damir Kajin, IDS, SDP, Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Vlada rh, Ivan Jakovčić