A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vedran-tozic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podignuta optužnica protiv Vedrana Rožića | Politika+
Hrvatska

UKINUT IMUNITET: Podignuta optužnica protiv Vedrana Rožića

Okrivljenom Rožiću stavlja se na teret da je kao direktor Hajduka držao "crnu deviznu blagajnu".

FOTO: Glas Dalmacije
Piše: PolitikaPlus/Hina

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Vedrana Rožića pošto mu je mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora danas skinulo zastupnički imunitet, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv njega.


Okrivljenom Rožiću stavlja se na teret da je kao direktor Hajduka zajedno s bivšim financijskim direktorom tog kluba Bartulom Kalebom od veljače 1992. do srpnja 1997. dio novca tog kluba, 18 milijuna njemačkih maraka, uplatio u tzv. "crnu deviznu blagajnu".

Županijsko državno odvjetništvo tereti Rožića, čije ime, kao ni imena ostalih okrivljenika iz te optužnice, ne navodi, da je počinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.


Okrivljenom Rožiću stavlja se na teret da je kao direktor Hajduka zajedno s bivšim financijskim direktorom tog kluba Bartulom Kalebom od veljače 1992. do srpnja 1997. dio novca tog kluba, 18 milijuna njemačkih maraka, uplatio u tzv. "crnu deviznu blagajnu", a ne na žiroračun kluba u Zavodu za platni promet. Iz te blagajne su isplaćivali igračima i drugim osobama novac na koji nisu uplaćeni porezi i doprinosi, čime su klubu pribavili oko 74 milijuna kuna imovinske koristi na štetu proračuna Republike Hrvatske.


Isto tako, od siječnja 1995. do srpnja 1997. u Splitu, bez znanja i odluke upravnog odbora kluba, odobrili su da se novac s računa kluba u banci nepovratno doznači privatnim poduzećima bez ikakve osnove i stvarne obveze da ih vrate, čime su oštetili klub oko 100 tisuća kuna.


Okrivljenom Rožiću i Ivanu Buljanu, kao sportskom direktoru kluba, stavlja se na teret da od početka svibnja 1992. do 7. srpnja 1997. u blagajnu kluba nisu položili dio deviznih sredstava ostvarenih prodajom igrača u strane klubove, nego su ih zadržali za sebe i time oštetili klub oko sedam milijuna kuna.


Rožiću se stavlja na teret i da je od svibnja 1992. do ožujka 1997. nekoliko puta zatražio od blagajnika kluba da mu iz tzv. "crne devizne blagajne" isplati 635 tisuća njemačkih maraka, koje je zadržao za sebe i time oštetio klub.


U priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a Županijsko državno odvjetništvo iznijelo je "s obzirom na netočne informacije i tvrdnje o dugotrajnosti postupanja" kronologiju "svih radnji poduzetih u tom predmetu".


Navodi da je, pošto je 2000. godine podnesena kaznena prijava i provedena kriminalistička obrada, Županijsko državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev protiv Rožića i drugih, a u travnju 2003. podignulo optužnicu. Vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je prigovore okrivljenika i vratilo optužnicu državnom odvjetništvu u studenom e2003. radi dopune istrage, što je dovršeno krajem 2006., nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo podnijelo zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć radi utvrđivanja tijeka novca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vedran rožić, hajduk, zastupnički imunitet