A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-567.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gužva u Remetincu: Ivo Sanader dobio cimera u ćeliji | Politika+
Hrvatska

ZATVORSKI SUSTAV: Gužva u Remetincu: Ivo Sanader dobio cimera u ćeliji

U Remetincu umjesto predviđenih 582 osobe, boravi njih više od tisuću.

FOTO: Ivo Sanader u tijesnoj ćeliji mora dijeliti sanitarni čvor
Piše: PolitikaPlus/VLM

Ivo Sanader više nije sam u ćeliji i od utorka ima cimera. U samoći zatvorske sobe više “ne uživaju” ni Vladimir Zagorec, smješten na ženskom odjelu, ni Slobodan Đurović, u čiju se ćeliju na ženskom odjelu iz sigurnosnih razloga još prije “uselio” krunski svjedok u slučaju Pukanić, Tomislav Marjanović. Više nije sam zapravo nitko od 30 zatvorenika koji su u Remetincu imali tu sreću da sanitarni čvor ne moraju ni s kim dijeliti.

U hrvatskom zatvorskom sustavu mjesta ima za 3351 zatvorenika, a unutra ih je više od 5300.

Odluka da se sve jednokrevetne ćelije prenamijene u dvokrevetne donesena je zbog prenapučenosti Remetinca u kojem umjesto predviđenih 582 osobe, boravi njih više od tisuću.

Da je svih 30 jednokrevetnih ćelija u Remetincu postalo dvokrevetnim, potvrdili su i u Upravi za zatvorski sustav. Ravnatelj Branko Peran na upit je odgovorio da je “savjetodavno vijeće upravitelja zatvora u Zagrebu 25. srpnja donijelo odluku kojom se sve preostale male sobe za smještaj zatvorenika u kojima trenutačno boravi po jedan zatvorenik prenamijene u sobe za smještaj dva zatvorenika”. O odluci, realiziranoj dan nakon donošenja, obaviješten je Središnji ured Uprave za zatvorski sustav, a Peran kaže da su razmještaji obavljeni sukladno sigurnosnim procjenama.


To znači da se dobro vodilo računa koga će s kim smjestiti, pogotovu tko će postati sustanar nekom od zatvorenika ocijenjenih sigurnosno rizičnima, na koje bi drugi zatvorenici mogli i verbalno i fizički nasrnuti (u toj je kategoriji i Ivo Sanader).

Da Hrvatskoj nedostaje zatvorskih kreveta postalo je jasno još 2006. kada je smještajni kapacitet probijen za petstotinjak mjesta, pa su na kraju te godine u zatvorima bile 3833 osobe. Danas je situacija još gora, mjesta ima za 3351 zatvorenika, a unutra ih je više od 5300.

Štrajk glađu?

Donesen je u veljači 2009., i akcijski plan kojim je predviđeno povećanje smještajnih kapaciteta u Remetincu i Glini te gradnja nove kaznionice i zatvora u Šibeniku koja će, bude li sve išlo po planu, biti dovršena 2016. Iako su novim rasporedom u Remetincu prijašnji stanari samica ostali u zakonom propisanim okvirima po kojima svakoj osobi u ćeliji pripada četiri četvorna i deset kubnih metara prostora (jednokrevetna ćelija površine je 10,6 kvadrata), doznajemo da nisu svi do neki dan samci bili blagonakloni prema sustanarima.

Jedan od onih čiji su odvjetnici zatražili preispitivanje donesene odluke te povrat u prijašnje stanje jest i Sanader. Navodno nije usamljen u takvom zahtjevu koji je uslijedio nakon razmještaja, a navodno je jedan od zatvorenika zbog novonastale situacije i krenuo u štrajk glađu. No, te informacije Uprava za zatvorski sustav ne potvrđuje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

remetinec, zatvor, ivo sanader, Uprava za zatvorski sustav