A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/makarsko-primorje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Glavina o tekstu u Makarskom primorju: Ivo Ćurković nema pojma o turizmu! | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: Davor Glavina o tekstu u Makarskom primorju: Ivo Ćurković nema pojma o turizmu!

Skandalozni tekst u Makarskom primorju podigao je na noge cijelu hrvatsku javnost.

Piše: Ilijana Grgić

Općinska državna odvjetnica u Makarskoj Biljana Puharić naložila je policiji da je izvijeste jesu li što poduzimali po pitanju ksenofobičnog komentara Ive Ćurkovića u listu Makarsko primorje, koje financira HDZ-ova gradska vlast. Puharić je, naime, naložila policiji da utvrde je li možda spornim komentarom 'Gosti koji su višak' došlo do povrijede Zakona o suzbijanju diskriminacije, što podrazumijeva prekršajnu odgovornost.

DUKA: "Profesionalna i ljudska odgovornost svakako bi nalagala da glavni urednik tog lista Ivo Ćurković smjesta da ostavku, a nema nikakve sumnje da bi bilo normalno da odstupi barem netko od makarskih dužnosnika koji predstavljaju vlasnike i financijere te gadarije."

I dok policija utrđuje odgovornost Ive Čurkovića, reakcije na njegov komentar još uvijek ne prestaju.


- Članak je dosta nezgrapan i prouzročit će štetu Makarskom turzmu. Autor teksta nema pojma o turizmu. Mi goste nikada nismo djelili, ni po rasi, ni po naciji, a ni po novčaniku, i zbog toga i imamo tradiciju 100 godina turizma, i nikada nemamo goste viška, istaknuo je direktor turističkog ureda Makarske Davor Glavina.

I Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je neviđenim rasističkim medijskim napadom lista 'Makarsko primorje' protiv gostiju iz Bosne i Hercegovine. List je na naslovnici objavio golemi naslov „Gosti koji su višak“ uz pojašnjenje „vikendom tisuće posjetitelja iz BiH preplave naše plaže“.


- Profesionalna i ljudska odgovornost svakako bi nalagala da glavni urednik tog lista Ivo Ćurković smjesta da ostavku, a nema nikakve sumnje da bi bilo normalno da odstupi barem netko od makarskih dužnosnika koji predstavljaju vlasnike i financijere te gadarije, stoji u priopćenju HND-a kojeg potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu obratila  se javnosti povodom teksta 'Gosti koji su višak'.


"Ne želimo kvalificirati stav autora teksta vezan sa stupanj kulture gostiju iz BiH, niti ocjenu o potrošnji istih, jer autor teksta zaboravlja da su gosti iz Bosne i Hercegovine bili najbrojniji gosti Makarske i punili privatne i druge kapacitete ovog grada, pored svojih odmarališta na područiju Makarske rivijere, te uvijek bili, pa i danas su, rado viđeni gosti. Gosti iz BiH mogu ljetovati i u drugim mjestima Dalmacije, ali postoji i drugi motiv bh. gostiju - dugogodišnja tradicija korištenja odmora u mjestima Makarske rivijere, što je sigurno utjecalo na razvoj Makarske i drugih mjesta ove rivijere, a što autor spomenutog teksta ne želi znati", kaže se između ostalog u priopćenju.

U obranu turista iz BiH stao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a i ministar turizma Damir Bajs, koji je pozvao na jednak tretman svih turista.