A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zse-356.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka burza: U fokusu investitora financijska izvješća | Politika+
Burze

POSLOVNI REZULTATI: Zagrebačka burza: U fokusu investitora financijska izvješća

„I dok su na svjetskim burzama cijene dionica danas znatno pale, domaći burzovni indeksi blago su pozitivni."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Indeksi Zagrebačke burze danas su se uspjeli oduprijeti negativnim signalima sa svjetskih burzi, te su oko podneva bili u blago pozitivnom području, dok su u fokusu investitora poslovna izvješća kompanija, ponajviše Petrokemije i HT-a.

„I dok su na svjetskim burzama cijene dionica danas znatno pale, domaći burzovni indeksi blago su pozitivni zahvaljujući fokusu investitora na financijska izvješća kompanija. Petrokemija je svojim rezultatima ohrabrila ulagače, dok je HT bio u skladu s njihovim očekivanjima.“

Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.161 bod, što je 0,04 posto više nego jučer. Crobex10, pak, oko podneva bio je u plusu 0,29 posto, na 1.159 bodova.


Redovni promet dionicama dosegnuo je 4 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.


„I dok su na svjetskim burzama cijene dionica danas znatno pale, domaći burzovni indeksi blago su pozitivni zahvaljujući fokusu investitora na financijska izvješća kompanija. Petrokemija je svojim rezultatima ohrabrila ulagače, dok je HT bio u skladu s njihovim očekivanjima“ kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.


Najveći promet ostvareno je do sada dionicom HT-a, 1,07 milijuna kuna. Njezina cijena je u blagom minusu, za 0,04 posto, na 252,5 kuna.


Jutros je T-HT izvijestio da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježio pad prihoda za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,883 milijardi kuna, te rast neto dobiti za 0,7 posto, na 828 milijuna.


Milijunski promet ostvarila je i dionica Petrokemije. Ta kutinska kompanija izvijestila je da je u prvom polugodištu ostvarila dobit od 81,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani poslovala s gubitkom od 47 milijuna kuna. Cijena njezine dionice skočila je 5,56 posto, na 202,99 kuna.


Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 3,46 posto izdvaja se dionica PBZ. Veće dobitke ostvarile su i dionice Atlantske plovidbe, s rastom cijene za 2,5 posto te Luke Rijeka, 1,9 posto.


Na europskim burzama cijene dionica danas su znatno pale, jer investitore zabrinjava nemogućnost postizanja kompromisa u Washingtonu oko daljnjeg zaduživanja američke vlade, kao i najava mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga Španjolske.


Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX trenutno su u minusu između 0,6 i 0,8 posto.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, petrokemija, ht, ptkm-r-a, ht-r-a, Maja Bešević Vlajo, crobex, crobex10, ftse, cac, dax