A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/srpska%20blokada.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ultimatum KFOR-a istekao, no i dalje blokade na sjeveru Kosova | Politika+
Regija

ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE: Ultimatum KFOR-a istekao, no i dalje blokade na sjeveru Kosova

Tadić: Ako Kosovo bude uvjet za EU, odgovor Srbije će biti NE.

FOTO: Blic
Piše: PolitikaPlus/B92

Ultimatum Kfora Srbima na barikadi u Rudaru kod Zvečana da obustave blokadu puta prema Brnjaku istekao je u 16 sati. Zatvoreni su Jarinje i Brnjak, sjever Kosova odsječen je, javlja B92.

Kfor je dao Srbima rok od dva sata da odblokiraju ceste ili će oni to učiniti silom, što je potvrdio i zapovjednik Kfora Erhard Buehler. No, kako javljaju neki mediji, Kfor navodno nema dovoljno ljudi da poduzme bilo kakvu akciju.

 

Kfor je dao Srbima rok od dva sata da odblokiraju ceste ili će oni to učiniti silom, što je potvrdio i zapovjednik Kfora Erhard Buehler.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvali su danas Srbe koji blokiraju puteve na sjeveru Kosova da prosvjeduju 'isključivo na miroljubiv način'.

Tri minute prije 16 sati, vojnici Kfora zatvorili su za sav promet i prelaz Brnjak, čime je sjever Kosova odsječen od centralne Srbije.

'Mi ćemo ustrajati, tu smo s narodom, ja ću ponovo apelirati na generala Buehlera da promijeni svoju raniju odluku i pruži šansu dijalogu i dogovoru, da ako treba odemo na neko mjesto razgovarati izvan ovih napetosti', rekao je Stefanović.

Oko 15 sati, zapovjednik Buehler poručio je u Rudaru da će nastaviti pregovore o situaciji na prijelazima samo ako Srbi uklone blokade prema Jarinju, a šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović odgovorio je da nitko ne može uvjeriti lokalne Srbe da se povuku s barikada.

 

TADIĆ: Taj odgovor je jednostavan. Ja sam predsjednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obavještavam svoje europske partnere

Buehler je ponovio da je spreman razgovarati, ali samo ako kroz Rudare prođe konvoj za opskrbu Kfora. Po njegovim riječima, neprihvatljivo je da jedinice Kfora nemaju slobodu kretanja. Ne želi upotrijebiti silu, ali ne može dozvoliti blokadu.

 

A u razgovoru za B92, predsjednik Srbije Boris Tadić navodi da za trenutačnu situaciju na sjeveru Kosova 'odgovornost zbilja nema Srbija'.

 

'Mi smo mirno pregovarali sve vrijeme s najboljom nadom da ćemo pronaći rješenje i nismo željeli blokirati proces što smo i dokazali rješenjima koja su već postignuta u pregovaračkom procesu. Stvarna namjera je bila ta da se problemi oko nalaženja rješenja za carinski pečat instrumentaliziraju za promjenu situacije na sjeveru Kosova', kaže Tadić.


Boris Tadić dodaje i da ako se ikada Kosovo postavi kao uvjet za ulazak Srbije u EU, da će odgovor Srbije biti 'ne'.

'Taj odgovor vrlo je jednostavan. Ja sam predsjednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obavještavam svoje europske partnere', kaže Tadić za B92.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boris tadić, srbija, kosovo