A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zoltan-aldott-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

INA u šest mjeseci: Iz gubitka u 2 milijarde kuna neto dobiti! | Politika+
Energetika

REZULTATI: INA u šest mjeseci: Iz gubitka u 2 milijarde kuna neto dobiti!

EBITDA čak 4,1 milijarde kuna, što je porast od čak 87 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2010.!

Piše: PolitikaPlus

INA Grupa nastavlja nove trendove, odnosno dramatičan zaokret u odnosu na prethodno razdoblje, u kojem je, prema navodima mađarskih suvlasnika, tehnički bila na rubu bankrota. Tako je dobit prije poreza i amortizacije u prvih šest mjeseci ove godine, bez jednokratnih stavki, dosegnula čak 4,093 milijardi kuna, što je porast od čak 87 posto u odnosu na prvih šest mjeseci lani.

DRAMATIČNI OBRAT: Neto dobit INA Grupe je iznosila 1,946 milijardi kuna u odnosu na 108 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u prvoj polovici 2010.

Dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, također se više nego udvostručila u prvih šest mjeseci 2011. godine dosegnuvši 2,507 milijardi kuna. Neto dobit INA Grupe je iznosila 1,946 milijardi kuna u odnosu na 108 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u prvoj polovici 2010.

Neto prihodi od prodaje INA Grupe pri tom su zabilježili nešto manji rast, ali svejedno ogromnih 30 posto, s 11,314 milijardi u prvoj polovici 2010. na 14,76 milijardi u prvoj polovici ove godine. U INA-i to objašnjavaju prvenstveno kao rezultat zajedničkog utjecaja većih prihoda od prodaje derivata potpomognutih uvođenjem novih EURO V proizvoda (više cijene i količine) i veće prodaje sirijskog prirodnog plina i nafte (više cijene i količine).


Kako navode iz INa-e, poboljšani rezultati reflektiraju napredak operativnog poslovanja ključnih segmenata, pozitivan utjecaj realiziranih ključnih strateških investicijskih projekata kao i općenito boljeg vanjskog okruženja.

Komentar
Zoltána Áldotta, predsjednika Uprave Ine:


“Iza Ine je još jedno uspješno tromjesečje u kojem dobri rezultati pokazuju povratak profitabilnosti i stvaranju vrijednosti dioničarima. Ukratko rezultati pokazuju da je Istraživanje i proizvodnja ostvarila snažan rezultat iz osnovne djelatnosti podržan ključnim projektima koji ostvaruju vidljivi povrat kroz povećanu proizvodnju.

Segment Rafinerije i marketinga još uvijek je pod utjecajem neujednačenog okruženja sa smanjenim prosječnim rafinerijskim maržama, no poboljšanim rafinerijskim maržama na dijelu proizvoda. Ključne aktivnosti segmenta bit će usmjerene na stabilizaciju aktivnosti i nastavak investicija u sustav prerade usmjerenih na stvaranje nove vrijednosti te optimizaciju tržišta kako bi se ojačala konkurentnost i tržišna pozicija.

Nakon stabilizacije poslovanja od prethodnih godina i dovršenja pojačanog investicijskog ciklusa usmjereni smo na daljnja unapređenja efikasnosti poslovanja, te pronalaska područja za nove investicijske prilike. Stoga je INA usmjerena na ključne investicijske projekte, uključujući i razradu projekata istraživanja i proizvodnje u Siriji i na Sjevernom Jadranu, te na korištenje mogućnosti u istraživanju u kopnenoj Hrvatskoj.

Program investicija za stvaranje vrijednosti u rafinerijama nastavlja se uz modernizaciju i revitalizaciju mreže benzinskih postaja koja će do kraja 2011. godine obuhvatiti oko 50 postaja.“


***


SLUŽBENI PODACI

Operativni rezultati

INA nastavlja sa ostvarivanjem snažnih rezultata četvrto tromjesečje za redom:

•    Neto dobit INA Grupe u prvoj polovici 2011. godine, obilježila je značajan napredak u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je iznosila 1.946 milijuna kuna u odnosu na 108 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u prvoj polovici 2010

•    EBITDA, bez jednokratnih stavki, dosegnula je 4.093 milijuna kuna u prvoj polovici 2011. godine, što je porast od 87% u odnosu na prvih šest mjeseci 2010. godine

•    Dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, više se nego udvostručila u prvih šest mjeseci 2011. godine dosegnuvši 2.507 milijuna kuna

•    Neto financijska dobit od 332 milijuna kuna ostvarena je u prvoj polovici 2011. godine, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvaren neto financijski gubitak od 1.104 milijuna kuna.Više cijene sirove nafte, zajedno s povećanom prosječnom dnevnom proizvodnjom ugljikovodika, poboljšali su rezultate segmenta Istraživanja i proizvodnje u odnosu na prvu polovicu 2010. čineći ga glavnim pridonositeljem dobitku i u ovom tromjesečju. Doprinos poslovanja Rafinerija i marketinga također se poboljšao u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, ali je i dalje ostao negativan uglavnom kao rezultat i dalje veoma slabog okruženja, djelomično kao rezultat određenih komplikacija tijekom početka rada hidrokreking postrojenja u Rijeci, kao i negativnog utjecaja revalorizacije zaliha u drugom tromjesečju 2011.

Istraživanje i proizvodnja - dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, u prvom polugodištu 2011., pokazuje znatan porast od 1.298 milijuna kuna u odnosu na prvo polugodište 2010. godine.

•    Iskazana dobit iz osnovne djelatnosti u prvom polugodištu 2011. iznosila je 3.306 milijuna kuna, te je bila pod negativnim utjecajem jednokratnih stavki u iznosu od 6 milijuna kuna.

•    Glavni razlozi poboljšanja dobiti bili su 18% veća proizvodnja ugljikovodika, 34%-ni porast prosječne ostvarene cijene ugljikovodika nakon kontinuiranog oporavka globalne ekonomije te napori uloženi u smanjenje troškova što je rezultiralo 5% manjim jediničnim operativnim troškom.

Rafinerije i marketing - u odnosu na prvu polovicu 2010., operativni rezultat (bez jednokratnih stavki) bio je 185 milijuna kuna bolji. Iskazani gubitak iz osnovne djelatnosti u prvoj polovici 2011. iznosio je 738 milijuna kuna.

•    Ovo je rezultat utjecaja 8% veće prodaje (prvenstveno EURO V proizvoda) sa snažnijom prisutnošću na tržištu Bosne i Hercegovine gdje je ostvarena veća prodaja dizelskih goriva i bitumena.

•    Uz to, na rezultat su također pozitivno utjecali optimizirana nabava sirove nafte, ostvarene mjere za unapređenje učinkovitosti, pozitivni utjecaj tečajnih razlika i kontinuiran rad hidrokreking postrojenja od svibnja 2011. godine.

•    Pozitivni efekti djelomično su umanjeni 48% nižim rafinerijskim maržama i nepovoljnim randmanom proizvoda zbog  planiranih i neplaniranih  zastoja te ne-kontinuiranog rada novih postrojenja u prvom tromjesečju 2011. Rafinerijska proizvodnja je optimizirana kako bi se smanjila proizvodnja loživog ulja zbog manje regionalne potražnje i značajno povećane negativne marže na loživom ulju.

Trgovina na malo - u prvom polugodištu 2011. godine ostvaren je gubitak iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, u iznosu od 12 milijuna kuna u odnosu na 6 milijuna kuna dobiti iz osnovne djelatnosti u istom razdoblju 2010.

•    Unatoč značajno većoj marži, rezultat iz osnovne djelatnosti bio je manji u prvom polugodištu 2011. uglavnom kao posljedica prethodno spomenutog povrata po osnovi umanjenja imovine.

•    Iskazani gubitak iz osnovne djelatnosti u prvom polugodištu 2011. iznosio je 30 milijuna kuna te je bio pod negativnim utjecajem jednokratnih stavki u iznosu od 18 milijuna kuna.

Neto prihodi od prodaje INA Grupe povećali su se za 30% dosegnuvši 14.760 milijuna kuna u prvoj polovici 2011. godine u odnosu na  isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno kao rezultat zajedničkog utjecaja većih prihoda od prodaje derivata potpomognutih uvođenjem novih EURO V proizvoda (više cijene i količine) i veće prodaje sirijskog prirodnog plina i nafte (više cijene i količine).

INA će nastaviti sa snažnim investicijskim programom u kapitalne projekte. Ove godine naš fokus ostaje na Trgovini na malo, gdje smo do sada uložili 41 milijuna kuna, dok smo u Istraživanje i proizvodnju uložili više od 330 milijuna kuna, od čega je većina sredstava utrošena na Siriju na razradne i istraživačke aktivnosti. Osim toga, kapitalna ulaganja u Rafineriju i marketing dosegla su više od 200 milijuna kuna u prvoj polovici ove godine, a bila su uglavnom usmjerena na modernizaciju rafinerija.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZOLTAN ALDOTT, INA-R-A, INA GRUPA, INA