A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zbranko-grcic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branko Grčić kontra Lovrinčevića: Ne smije se dirati u plaće i mirovine! | Politika+
Mojbiz

ZAMRZAVANJE PLAĆA: Branko Grčić kontra Lovrinčevića: Ne smije se dirati u plaće i mirovine!

"SDP-u će to biti zadnja crta obrane!"

Piše: Ivan Klarić

- Sve osim zamrzavanja troškova plaća i mirovina u sljedeće dvije do tri godine značilo bi povećanje javnog duga, što bi dovelo u pitanje kreditni rejting zemlje, s čime se ugrožava i tečaj kune, odnosno jača pritisak na devalvaciju kune, izjavio je Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Jadranke Kosor za Novi list, potvrđujući tako navode da Vlada zaleđuje mirovine i plaće za 1,5 milijuna građana do 2014. godine, 'kako se ne bi u pitanje dovelo povećanje javnog duga, kreditni rejting zemlje i ugrozilo tečaj kune'.

BRANKO GRČIĆ: Zamrzavanje plaća i mirovina naša zadnja linija obrane od teškog stanja u gospodarstvu...  Dakle, ne smije se dirati u plaće i mirovine!

Očekivano, čelnici sindikata s kojima smo razgovarali žestoko su protiv takve politike, no s njima se slažu i vodeći ekonomisti oporbenih stranaka koji su uvjereni da će krajem godine dobiti priliku voditi gospodarsku politiku zemlje.

- Ono što ja mogu reći u ime SDP-a je da je zamrzavanje plaća i mirovina naša zadnja linija obrane od teškog stanja u gospodarstvu. Lokalna samouprava i javna poduzeća su prostor gdje se mogu napraviti znatne uštede, koje bi pomogle da Hrvatska odahne od nagomilanih financijskih obaveza, rekao je glavni ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić za PolitikaPlus, komentiravši tako Lovrinčevićevu izjavu.

"Apsolutno promašenim smatram dvije teze koje smo mogli čuti. Prva je da će se uštede u proračunu ostvariti linearnim uzimanjem svima. Drugo, da će se država odmaknuti od gospodarstva. Samo te dvije stvari su dokaz da ova Vlada ne zna što radi."

- Dakle, ne smije se dirati u plaće i mirovine! Hrvatska znatne uštede može ostvariti preispitivanjem velikih subvencija koje idu poljoprivrednicima, željeznici, te troškovima za transfer novca lokalnoj samoupravi i troškovima za razne intelektualne usluge. Isto tako, sigurni smo da bi se pozamašna svota uštedila i reformom socijalnih davanja gdje se pod hitno trebaju uvesti jasni kriteriji. Jedan od načina uštede svakako je i borba protiv sive ekonomije, kaže Grčić, napominjujući da su ovi potezi jedini način kako bi se izbjeglo zamrzavanje mirovina i plaća što bi izazvalo udarac na ionako loš standard građana.

Grčić kaže da su Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2012. do 2014. godine tek puki početak predizborne kampanje.


- Jadranka Kosor je iznijela ciljeve, ali nije navela kako ih ostvariti. Apsolutno promašenim smatram dvije teze koje smo mogli čuti. Prva je da će se uštede u proračunu ostvariti linearnim uzimanjem svima. Drugo, da će se država odmaknuti od gospodarstva. Samo te dvije stvari su dokaz da ova Vlada ne zna što radi, kaže Grčić, koji smatra da  proračunski novac treba rezati onima koji su manje efikasni i davati ga onima koji su efikasni kako bi predvodili naš izlazak iz krize.


- Drugo, država mora na sve načine sudjelovati u gospodarstvu. Od poreznih olakšica do raznih savjetnih i drugih uloga kako bi gospodarstvo, zbog zanemarivanja u vrijeme HDZ-ove vladavine, napokon počelo 'normalno disati' i krenulo naprijed, zaključuje Grčić.