A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jakovljević: Papa je krivo informiran, a Bozanić u Vatikanu nije zastupao naše interese! | Politika+
Hrvatska

'PAPA PROTIV BISKUPA': Jakovljević: Papa je krivo informiran, a Bozanić u Vatikanu nije zastupao naše interese!

"Biskupija je pred bankrotom!"

Piše: Ivan Klarić

Porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu, zbog višemilijunskih odšteta koje mora platiti benediktincima koji su prije 60-ak godina bili prisiljeni napustiti Hrvatsku, sad prijeti ovrha i deložacija iz njegove rezidencije u Poreču, a za takav ishod je odgovoran, ni više ni manje, nego sam Vatikan. Tu gotovo nevjerojatnu informaciju potvrdio nam je kapelan porečko-pulske biskupije velečasni Ilija Jakovljević, kao epilog zamršene priče o vlasništvu nad nekadašnjim benediktinskim samostanom Dajla u Istri.

"Na sastanku HBK našem biskupu, mons. Ivanu Milovanu, svi biskupi su rekli da takvu odluku ne potpisuje i svi su u tome bili jednoglasni. Zaključci su u pismenom obliku otišli i na Kaptol i na Vatikan, ali nikakva reakcija Vatikana nije stigla. I negdje prije 15 dana šok. Naime, u biskupiju je došla obavijest u ime Pape da se samostan u Dajli vrati - benediktincima!"

Velečasni Jakovljević, što se ovdje zapravo događa? Kako su na kraju benediktinci došli do vlasništva nad nekadašnjim benediktinskim samostanom Dajla u Istri?

Ova priča seže u daleku 1948. godinu kada su benediktinci zbog raznih političkih razloga napustili samostan u Dajli. Tadašnja komunistička vlast nacionalizacijom je oduzela taj samostan nakon čega su benediktinci odselili u Italiju. Demokratskim promjenama isplaćena im je reparacija u iznosu od milijardu i 700 milijuna lira. Samostan uz more i veliki okolni teren, u današnjoj vrijednosti od 30 milijuna eura, prelazi u vlasništvo naše župe, dakle župe Dojla.


Što se događa dalje? Benediktinci nisu odustali od te imovine premda su za to dobili naknadu?


Da. Unatoč tomu benediktinci, 2008. godine ipak traže povrat samostana, ali ih hrvatska strana odbija. Oni su na sudu pokrenuli parnicu i u dva navrata su tu parnicu izgubili. Oni su na sud krenuli premda smo mi u nekoliko navrata, računajući na prijateljske odnose, njima nekoliko puta jasno rekli kako ne bi bilo dobro ići na sud i da pokušamo to nekako drugačije riješiti.


No, oni su stvar očito odlučili riješiti preko Vatikana?


Da, u Vatikanu je, u ime Pape, osnovana komisija, tročlana komisija u kojoj su bili jedan talijanski kardinal, jedan biskup i naš kardinal, Josip Bozanić. Ta komisija je osnovana sa ciljem da riješi spor, a zaključci te komisije su bili da samostan treba predati benediktincima.


Smatramo da kardinal Bozanić u Vatikanu nije zastupao naše interese i da je to bilo zbog pritiska. Isto tako, moram napomenuti da je jedna ovakva odluka vrlo 'opasna' jer se isti zahtjevi mogu povući i na druge samostane. Pogotovo u Dalmaciji gdje su nekada prisutni bili talijanski svećenici.

Kako je tada reagirala Hrvatska biskupska konferencija?

Dakle, na sastanku su našem biskupu, mons. Ivanu Milovanu, svi biskupi rekli da takvu odluku ne potpisuje i svi su u tome bili jednoglasni. Zaključci su u pismenom obliku otišli i na Kaptol i na Vatikan, ali nikakva reakcija Vatikana nije stigla. I negdje prije 15 dana šok. Naime, u biskupiju je došla obavijest u ime Pape da se samostan u Dajli vrati - benediktincima!


Je li tom sastanku biskupa bio nazočan i kardinal Bozanić? Kako je on reagirao na sve to?


Kardinal Bozanić je, sudjelujući u toj vatikanskoj komisiji također potpisao taj dokument koji nama nalaže da sve vratimo benediktincima. Na sastanku hrvatskih biskupa nije bio rječit. Moram vam također reći da smo i u nekoliko navrata, pismenim putem, tražili od kardinala Bozanića da ne podrži stav ostalih članova te komisije u Vatikanu, ali ni jedan odgovor od njega nismo dobili.


Po vašem mišljenju, zašto se kardinal Bozanić odlučio na takav potez i potpisao dokument da se imovina vrati benediktincima?

Osobno, to mi nikako nije jasno. Mi smo, kao što sam vam i ranije rekao, pismenim putem nekoliko puta kardinala Bozanića obavještavali da po svim zakonima mi imamo pravo na vlasništvo nad samostanom Dajla u Istri, ali nismo dobili ni jedan odgovor. Moje mišljenje je da je kardinal Bozanić bio pod velikim pritiskom da podrži jednu takvu odluku.


Mislim da je Papa u ovoj priči dosta krivo informiran i da ne zna do kraja sve aspekte ove priče. Odluka komisije u Vatikanu je svakako kontra svih hrvatskih zakona, ali i svih sporazuma Hrvatske sa Crkvom.

Pod pritiskom koga?

Na to vam ne znam odgovor. No, smatramo da u Vatikanu nije zastupao naše interese i da je to bilo zbog pritiska. Isto tako, moram napomenuti da je jedna ovakva odluka vrlo 'opasna' jer se isti zahtjevi mogu povući i na druge samostane. Pogotovo u Dalmaciji gdje su nekada prisutni bili talijanski svećenici. Najviše ih je primjerice bilo u Zadru tako da je sada moguće da se isti scenarij dogodi i tamo.


Je li, po vašem mišljenju, ovakvom odlukom Papa jednostavmo negirao hrvatske zakone i izdigao se iznad njih?


Mislim da je Papa u ovoj priči dosta krivo informiran i da ne zna do kraja sve aspekte ove priče. Odluka komisije u Vatikanu je svakako kontra svih hrvatskih zakona, ali i svih sporazuma Hrvatske sa Crkvom. Ta komisija je radila dvije godine  na ovom slučaju i svo to vrijeme uopće nisu reagirali na sve naše stavove, dokaze. Mi smo se u nekoliko navrata pozivali na naše zakone i odluku koja je donešena na hrvatskim sudovima, ali oni to ništa nisu prihvatili.


Kakvi su vaši slijedeći potezi?


Na Papinu odluku nema pritužbi, premda postoji neka opcija prema kojoj se cijela stvar može još jednom preispitati tako da je moguća i promjena odluke. Mi u biskupiji očekujemo jasnu reakciju Hrvatske biskupske konferencije, jer je ta reakcija potrebna kako bi se očuvali naši interesi. U suprotnom, biti ćemo deložirani i morat ćemo pokriti sve troškove, što će značiti bankrot naše biskupije.

****


KOSOR: RAZGOVARAT ĆU S BISKUPOM MILOVANOM

Na pitanje novinara danas u Donjoj Stubici kako komentira miješanje Vatikana u suverenitet RH u vezi s vraćanjem te nekretnine mimo hrvatskog pravosuđa, premijerka je rekla da će o detaljima razgovarati s biskupom Milovanom, vjerojatno već danas.

Na pitanje novinara hoće li se ona umiješati u spor kazala je da će razgovarati 'o mogućnostima da pomognemo. To je ono što vam mogu reći, rekla je Kosor.