A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kresimir-sever-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Krešimir Sever: Sindikati će burno reagirati na svaki pokušaj zamrzavanja plaća! | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: Krešimir Sever: Sindikati će burno reagirati na svaki pokušaj zamrzavanja plaća!

Članovi vlade letaju na sve strane postavljajući kamene temeljce, umjesto da se bave gospodarstvom koje je u rasulu.

Piše: Ivan Klarić

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da je s obzirom na stanje mirovinskog sustava, veliki broj umirovljenika i praznu državnu blagajnu, vijest o zamrzavanju mirovina i plaća pomalo i očekivana.

SEVER: Radnicima je bilo obećano da će doći i do rasta plaća, ukoliko dođe do gospodarskog rasta. No, do gospodarskog rasta nije došlo. Baš naprotiv, Hrvatska tone sve dublje i sada opet hoće uzimati radnicima.

No, predsjednik NHS-a kaže da je isto tako za očekivati i da će sindikalna reakcija biti vrlo burna.

- Vidite, sporazumom između Vlade i sindikata zaposlenih u javnoj službi, radnicima je, ukoliko dođe do gospodarskog rasta, bilo obećano da će doći i do rasta plaća. No, do gospodarskog rasta nije došlo. Baš naprotiv, Hrvatska tone sve dublje i sada opet hoće uzimati radnicima, jasno će Sever koji ističe da Jadranka Kosor i ostali članovi Vlade 'letaju na sve strane i postavljaju razne kamene temeljce umjesto da se bave velikim problemima ove države a najviše gospodarsvom' koje je, ističe Sever, u rasulu.

>>Branko Grčić kontra Lovrinčevića: Ne smije se dirati u plaće i mirovine!


- No, zamrzavanje mirovina bio bi veliki udar i na umirovoljenike. Cijene i troškovi života svakim danom rastu, a mirovine su ionako male. Umirovljenici zato svakim danom sve teže žive, upozorava Sever koji kaže da je isti slučaj i sa zaposlenima u javnoj i državnoj službi.


- Kao i kod umirovljenika, troškovi života su sve viši, a plaće su im jako male. Ako će uistinu napraviti takav jedan potez, onda je za očekivati da Vlada započme pregovore sa sindikatima oko toga. Jer, takav jedan potez se ne može i ne smije napraviti a da se prije toga ne čuje druga strana, upozorava Sever.


- Sve osim zamrzavanja troškova plaća i mirovina u sljedeće dvije do tri godine značilo bi povećanje javnog duga, što bi dovelo u pitanje kreditni rejting zemlje, s čime se ugrožava i tečaj kune, odnosno jača pritisak na devalvaciju kune, izjavio je Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Jadranke Kosor za Novi list, potvrđujući tako navode da Vlada zaleđuje mirovine i plaće za 1,5 milijuna građana do 2014. godine, 'kako se ne bi u pitanje dovelo povećanje javnog duga, kreditni rejting zemlje i ugrozilo tečaj kune'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko lovrinčević, krešimir sever, zamrzavanje plaća, sindikati