A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nyse-098.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svjetske burze pale zbog straha od dužničke krize u SAD-u | Politika+
Burze

TJEDNI PREGLED: Svjetske burze pale zbog straha od dužničke krize u SAD-u

Dow Jones Jje prošloga tjedna potonuo 4,2 posto, na 12.143 boda.

Piše: Ivan Klarić

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači plaše dužničke krize u SAD-u, s obzirom da u Washingtonu još nema dogovora o povećanju zaduživanja države, premda je do krajnjeg roka za kompromis ostalo još samo par dana.

„Ova je rasprava frustrirajuća i za ulagače i za američke građane. U ovakvom okruženju, jasno je da će se ulagači povući s tržišta dionica i više ulagati u gotovinu i druge investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital.“

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna potonuo 4,2 posto, na 12.143 boda, dok je S&P 500 pao 3,9 posto, na 1.292 boda, što je njegov najveći tjedni pad u godinu dana. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 3,6 posto, na 2.756 bodova.


Cijeloga prošloga tjedna tržište je bilo pod pritiskom nadmudrivanja republikanaca i demokrata u Kongresu u vezi smanjenja proračunskog deficita i povećanja zaduživanja države.


Zasad nema nikakvih naznaka kompromisa, premda u utorak, 2. kolovoza, američka vlada neće imati dovoljno novca za plaćanje svih svojih obveza, ako se ne postigne dogovor o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države, koje sada iznosi 14.300 milijardi dolara.


I jedna i druga strana inzistiraju na svojim prijedlozima rješenja. U petak je Predstavnički dom Kongresa, u kojemu većinu drže republikanci, tijesnom većinom prihvatio prijedlog republikanaca o smanjenju proračunskog deficita za oko 900 milijardi dolara i istodobnom povećanju dozvoljenog zaduživanja države za otprilike isti iznos.


Međutim, Senat, u kojemu većinu imaju demokrati, odbio je taj prijedlog praktično bez rasprave. Predložio je, pak, novi zakon prema kojemu bi proračunski deficit bio smanjen za 2.400 milijardi dolara, a za taj bi se iznos moglo povećati državno zaduživanje.


Ako do utorka demokrati i republikanci ne postignu dogovor, to bi vjerojatno značilo smanjenje vrhunskog AAA kreditnog rejtinga SAD-a, uzdrmalo bi financijska tržišta, izazvalo daljnji pad cijena dionica i tečaja dolara, potaknulo rast kamatnih stopa te negativno utjecalo na najveće svjetsko gospodarstvo.


„Ova je rasprava frustrirajuća i za ulagače i za američke građane. U ovakvom okruženju, jasno je da će se ulagači povući s tržišta dionica i više ulagati u gotovinu i druge investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital“, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.


Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je posljednjih dana mijenjalo više od 8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,47 milijardi.


Na strahovanja ulagača od dužničke krize u SAD-u ukazuje i snažan rast VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija, koji je u petak u jednom trenutku dosegnuo najvišu razinu od polovice ožujka. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,03 posto, na 5.815 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,30 posto, na 7.158 bodova, a pariški CAC 4,46 posto, na 3.671 bod.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,96 posto, na 9.833 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kongres, s&p 500, nasdaq, dow jones, nyse, svjetska tržišta, wall street, kreditni rejting