A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/milosevic%20domagoj.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Domagoj Milošević kampanjom u svjetskim medijima želi privući investitore! | Politika+
Mojbiz

STRANE INVESTICIJE: Domagoj Milošević kampanjom u svjetskim medijima želi privući investitore!

Ljubo Jurčić: Pomoć države stranim investitorima do sada je izostala, zato nisu ni ulagali!

FOTO: Domagoj Milošević
FOTO: Pixsell
Piše: Ivan Klarić

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević tijekom današnjeg briefinga za novinare povodom njegovih prvih 6 mjeseci rada, naveo je da postoji 110 projekata privatnih investitora, vrijednih 47 milijardi kuna, koje bi trebali pokrenuti većinom strani investitori.

 

U nedavnom istraživanju Millenium promocije i Ipsos Pulsa, Domagoj Milošević je prošao jako loše te je na ljestvici najuspješnijih ministara dobio tek dva posto glasova. Građani su tada za njega navodili da još uvijek nisu uspjeli shvatiti kakva je zapravo njegova uloga i doprinos.

Ekonomski anlitičar i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić kaže da je taj podatak sasvim sigurno točan premda je, ističe Jurčić, možda ta brojka i veća.

 

>>Svi premijerkini ljudi: Najuspješniji Bajs i Jandroković, na dnu Bačić i Mlakar!

 

>>Hrvatsku po izravnim stranim ulaganjima pretekle Srbija i Crna Gora

 

- Dakle, projekata ima, ali je pitanje ima li mogućnosti da se ti projekti realiziraju. Naime, od ideje do realizacije dug je put na kojima investitori, posebice u Hrvatskoj, nailaze na mnoge prepreke poput rizika ili samog straha od rizika. U većini slučajeva, da bi smanjili strah, investitori traže pomoć države da se aktivno uključi. U Hrvatskoj nažalost nije ta pomoć, barem do sada, bila aktivna, napominje Jurčić koji kaže da je glavni razlog što investitori kod nas završe tek na idejama, u samo Hrvatskoj.

 

LJUBO JURČIĆ: Pomoć države stranim investitorima do sada je izostala, zato nisu ni ulagali!

- Ni jedna Vlada do sada nije napravila strategiju kako bi aktivno privukla investitore a potom im pomogla u realizaciji tih projekata. Mislim da je glavni razlog takvom ponašanju neznanje, smatra Jurčić.

Jurčić kaže da je jedan od problema i to što Hrvatska jasno ne razlikuje privatni i društveni interes kada se radi o stranim investicijama.

- Prirodno, privatni sektor iz investicije želi izvući što veću zaradu dok se u društvenom sektoru profit gleda kroz broj zaposlenih, raznih poreznih davanja i sve drugo što su investitori plaćali. Nažalost, u Hrvatskoj je do sada privatni interes bio ispred društvenog, kaže Jurčić.

Unatoč činjenici što rezultati za prva tri mjeseca trend stranih investicija nije pozitivan, Milošević je također dodao kako se nada da će ukupan priljev stranih investicija biti puno veći od prošle godine.

 

DOMAGOJ MILOŠEVIĆ: Postoji 110 projekata privatnih investitora, vrijednih 47 milijardi kuna.

Kao razloge što je u privlačenju stranih investicija Hrvatska lošija čak i od Albanije i Srbije, Milošević je naveo činjenicu da su te dvije zemlje rasprodale svoju imovinu, za razliku od Hrvatske.

Milošević je također najavio i pokretanje međunarodne promotivne kampanje u kojoj će se investitori pozvati da ulažu u RH.

Da podsjetimo, u nedavnom istraživanju Millenium promocije i Ipsos Pulsa, Domagoj Milošević je prošao jako loše te je na ljestvici najuspješnijih ministara dobio tek dva posto glasova. Građani su tada za njega navodili da još uvijek nisu uspjeli shvatiti kakva je zapravo njegova uloga i doprinos.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

strane investicije, domagoj milošević, ljubo jurčić, investicije