A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/don%20ivan%20čubelić.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Don Ivan Čubelić: Papa nije ispravno informiran, donijet će on pravu odluku! | Politika+
Hrvatska

'PAPA PROTIV BISKUPA': Don Ivan Čubelić: Papa nije ispravno informiran, donijet će on pravu odluku!

'Duboko vjerujem da će doći trenutak kada ćemo vidjeti zadovoljavajuću odluku.'

FOTO: Screenshot: HTV
Piše: PolitikaPlus

"Svi biskupi, kao i svi mi u Hrvatskoj, podržavamo biskupa Milovana i željeli bismo da taj slučaj bude riješen pozitivno da nitko ne bude oštećen", izjavio je Ćubelić


Duboko vjerujem da Papa nije ispravno informiran i da će doći trenutak kada ćemo vidjeti zadovoljavajuću odluku, kazao je večeras generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić komentirajući problem nastao nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.


"Ova Papina odluka nije dogma nego jedan unutar crkveni pravni čin koji ničim ne abrogira civilne zakone. Ovaj put mu je netko sugerirao takvo rješenje, ali duboko vjerujem da to nije kraj i da će bolje informirani Papa donijeti bolju odluku"

 

"Ova Papina odluka nije dogma nego jedan unutar crkveni pravni čin koji ničim ne abrogira civilne zakone. Ovaj put mu je netko sugerirao takvo rješenje, ali duboko vjerujem da to nije kraj i da će bolje informirani Papa donijeti bolju odluku", izjavio je Ćubelić gostujući u središnjem dnevniku HTV-a.

Na upit je li kardinal Bozanić mogao potpisati nešto što bi moglo naštetiti našim nacionalnim interesima, rekao je kako ne vjeruje da je Bozanić učinio nešto za što nema opravdanja te naglasio kako je, poznajući ga, uvjeren da će upravo on biti onaj koji će, prikupivši sve dokumente, nastali medijski pritisak iskoristiti da u osobnom susretu s Papom iznese pravu istinu i da se kroz kompromise nađe jedno zadovoljavajuće rješenje.Ocijenio je da svaka situacija kad je riječ o materijalnim stvarima i kad je nemoguće dogovorom naći pravo rješenje već netko treći treba posredovati predstavlja rušenje ugleda crkve, ali je naglasio da je potrebno više i dijaloga i boljih informacija te kako vjeruje da će na koncu ova sadašnja šteta radi koje su svi žalosni biti poništena.


Milovana je podržala i premijerka Jadranka Kosor koja je kazala da su za vladu Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma nedodirljivi i najavila da će Svetom Ocu poslati pismo sa zamolbom da pomogne u rješavanju situacije. Da je režim Osimskih sporazuma dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske koji se ne može mijenjati intervencijama izvana poručio je i predsjednik Ivo Josipović.


Da podsjetimo, Papa je nakratko suspendirao porečkog biskupa Milovana kako bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uređenju međusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazie di Praglie, koji traži povrat nekretnina ili novčanu, milijunsku naknadu u eurima. Mediji navode i da se Porečka biskupija s tim u vezi obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kardinal božanić, biskup milovan, papa, don ivan čubelić