A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall_nyse_4b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pad cijena dionica na Wall Streetu | Politika+
Burze

PRAVO LICE: Pad cijena dionica na Wall Streetu

Investitore brinu makroekonomski pokazatelji koji upućuju na stagnaciju najvećeg svjetskog gospodarstva, zbog čaga je dan završio u minusu

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Tijekom turbulentnog trgovanja u ponedjeljak na Wall Streetu ključni indeksi izbrisali su znatne početne dobitke, završivši dan u minusu, jer investitore brinu makroekonomski pokazatelji koji upućuju na stagnaciju najvećeg svjetskog gospodarstva.


Dow Jones indeks oslabio je 0,09 posto, na 12.132 bodova, a S&P 500 indeks 0,41 posto, na 1.286 bodova. Nasdaq indeks pao je 0,43 posto, na 2.744 boda. Cijene dionica pale su nakon što je Institut za upravljanje nabavom objavio kako je industrijski sektor u SAD-u u srpnju porastao po najnižoj stopi u protekle dvije godine.


„Današnje trgovanje razotkrilo je pravo tržište. Očito se da se ono skrivalo iza zavjese 'podizanja granice zaduživanja', a sada kada je to pitanje riješeno, na vidjelo izbijaju drugi problemi, prvenstveno vezani uz gospodarstvo“

 

Prodajama su najviše bile zahvaćene dionice vojne i farmaceutske industrije, jer investitori procjenjuju da će upravo ti sektori biti najviše pogođene predstojećim rezanjem proračunske potrošnje u SAD-u. U prosjeku su dionice vojne industrije pale 1,1 posto, a farmaceutske 1,7 posto. „Današnje trgovanje razotkrilo je pravo tržište. Očito se da se ono skrivalo iza zavjese 'podizanja granice zaduživanja', a sada kada je to pitanje riješeno, na vidjelo izbijaju drugi problemi, prvenstveno vezani uz gospodarstvo“, ističe Larry McMillar, predsjednik uprave McMillan Analysis Corp.


Predstavnički dom američkog Kongresa u ponedjeljak je donio odluku o podizanju granice zaduživanja, kojim se omogućuje da SAD izbjegnu katastrofu zbog nemogućnosti otplate svojeg duga, i smanjivanju proračunskog manjka za 2.400 milijardi dolara u 10 godina. Senat bi o tome trebao glasovati danas, na dan kada je američko Ministarstvo financija reklo da više neće biti u mogućnosti posuditi sredstva za plaćanje svih računa.


I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale, izbrisavši ranije dobitke. Frankfurtski DAX potonuo je 2,9 posto, na 6.953 boda, pariški CAC 2,3 posto, na 3.588 bodova, a londonski FTSE 0,7 posto, na 5.774 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

industrijski sektor, cijene dionica