A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sastanak predstavnika ministarstva i banaka oko kredita u francima: 'Razgovori su bili konstruktivni' | Politika+
Mojbiz

KRAJ MUKA PO ŠVICARCIMA?: Sastanak predstavnika ministarstva i banaka oko kredita u francima: 'Razgovori su bili konstruktivni'

Objava dogovora možda sutra uoči ili za vrijeme sjednice Vlade.

FOTO: Građani su zbog rasta tečaja švicarskog franka u velimim problemima
Piše: Ivan Klarić

U Ministarstvu financija održan je sastanak predstavnika ministarstva i banaka o mogućnostima ublažavanja tereta otplate korisnicima kredita u švicarskim francima, čija rate s visokim rastom tečaja švicarske valute za mnoge postaju nepodnošljiv teret.

 

Očekuje se da bi objava eventualnog dogovora mogla uslijediti sutra uoči ili za vrijeme sjednice Vlade.


Bankari nakon sastanka nisu bili raspoloženi za izjave, a na pitanja novinara je li što dogovoreno odgovarali su tek da su razgovori bili konstruktivni i da će se nastaviti. Očekuje se da bi objava eventualnog dogovora mogla uslijediti sutra uoči ili za vrijeme sjednice Vlade.

 

Današnji sastanak u Ministarstvu financija na tragu je izjava premijerke Jadranke Kosor koja je u subotu istaknula da se u vezi novog rasta tečaja švicarskog franka, koji otežava otplatu kredita hrvatskim građanima, intenzivno razgovara, te najavila da će se ovog tjedna izići s novim prijedlozima.


Tečaj švicarskog franka, pod utjecajem dužničke krize u dijelu eurozone, kao i zbog odjeka rasprave oko razine zaduživanja SAD-a, dramatično raste. Na jučer utvrđenoj, a danas važećoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj švicarske valute na novoj je rekordno visokoj razini od 6,54 kune.

 

Tečaj švicarskog franka, pod utjecajem dužničke krize u dijelu eurozone, kao i zbog odjeka rasprave oko razine zaduživanja SAD-a, dramatično raste.

To pak znači novi udar na korisnike kredita vezanim uz franak, a to su uglavnom stambeni i krediti za kupnju automobila.

Gotovo 30 milijardi kuna vrijedni su krediti hrvatskih građana vezani uz švicarski franak, pri čemu je više od 42 posto svih stambenih kredita u 'švicarcima', kao i 47 posto autokredita.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

franak, ministarstvo financija, banke, krediti u švicarima