A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/obama.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Senat odobrio prijedlog zakona o dugu, Obama će ga objaviti | Politika+
Mojbiz

ZADUŽIVANJE : Senat odobrio prijedlog zakona o dugu, Obama će ga objaviti

Senatori su odobrili tekst sa 74 glasa za i 26 protiv, dan nakon što ga je prihvatio Predstavnički dom. Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć (srijeda 5 ujutro po srednjoeuropskom vremenu).

FOTO: Barack Obama
Piše: PolitikaPlus

Američki Senat u utorak je odobrio prijedlog zakona o podizanju limita zaduživanja zemlje, koji još treba objaviti predsjednik Barack Obama kako bi se izbjegla situacija u kojoj Sjedinjene Države više ne bi mogle otplaćivati svoje dugove.

Senatori su odobrili tekst sa 74 glasa za i 26 protiv, dan nakon što ga je prihvatio Predstavnički dom. Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć (srijeda 5 ujutro po srednjoeuropskom vremenu). Za usvajanje teksta bilo je nužno najmanje 60 od ukupno 100 senatora.

 

Senatori su odobrili tekst sa 74 glasa za i 26 protiv, dan nakon što ga je prihvatio Predstavnički dom. Predsjedniku Obami ostalo je samo nekoliko sati za objavu teksta prije krajnjeg roka u utorak u ponoć (srijeda 5 ujutro po srednjoeuropskom vremenu). 

Američki predsjednik potpisat će zakon o povećanju vanjskoga duga i smanjenju proračunskih davanja čim stigne na njegov stol, poručio je preko Twittera u utorak voditelj ureda za informiranje Bijele kuće Dan Pfeiffer.

 

Kompromis postignut u nedjelju navečer između Bijele Kuće i parlamentarnih vođa demokrata i republikanaca dopušta povišenje limita američkog zaduživanja, koje je 16. svibnja doseglo maksimum s 14.294 milijardi dolara. Tu mjeru prate proračunska smanjenja, do 2.500 milijardi dolara u dvije etape tijekom deset godina.

"To nije plan smanjenja deficita kako bih ga ja napisao", rekao je u utorak neposredno prije glasovanja šef republikanske manjine Mitch McConnell pred Senatom. Republikanci su željeli veće proračune redukcije.

Vođa demokrata Harry Reid naglasio je da je riječ o kompromisu između dviju stranaka. Dodao je da "većina demokratskih, neovisnih i republikanskih zastupnika smatra taj dogovor nepravednim jer najbogatiji nisu dali svoj doprinos".

Tekst ne predviđa povećanje ikakvih poreza, što je rezultat pritiska republikanaca pred kojim je Obama morao popustiti kako bi omogućio dogovor..

Američko gospodarstvo ne stoji najbolje, jer je nezaposlenosti na razini 9,2 posto, a rast je tek 1,3 posto. Potrošnja domaćinstava je pala za 0,2 posto što je novi znak slabosti, prema podacima iz lipnja koji su objavljeni u utorak. Predstavnički dom je u ponedjeljak prihvatio tekst sa 269 glasova za i 161 protiv.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zakon o dugu, zaduživanje, barack obama