A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/mostar.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pregovori Hrvata i Bošnjaka u središnjoj Bosni: Ovo je novi početak | Politika+
Regija

PREGOVORI: Pregovori Hrvata i Bošnjaka u središnjoj Bosni: Ovo je novi početak

To je prigoda kako bi uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana, rekao je za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatske i bošnjačke političke stranke započele su u srijedu u županiji Središnjoj Bosni, gdje je visoki međunarodni predstavnik osporio vladu koju je ranije utemeljio SDP BiH, nove pregovore o provedbi rezultat izbora održanih prije deset mjeseci.

 

To je prigoda kako bi uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana, rekao je za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

"Ured visokog međunarodnog predstavnika daje svima prigodu za razgovore i svi se pozivaju na dogovor sukladno izbornim rezultatima. Zadovoljan sam što je došlo do razgovora i to je novi početak. To je prigoda kako bi uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana“, rekao je za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u središnjoj Bosni.

Po Lovrinovićevim riječima dva HDZ-a bi trebala pripasti tri ministarska resora i jedan namijenjen srpskim predstavnicima te mjesto predsjednika skupštine, dok bi pak većinskim bošnjačkim strankama SDP-u BiH i SDA-u pripala jedna hrvatska pozicija te sve bošnjačke.

Lovrinović ističe kako hrvatske stranke kao uvjet za postizanje dogovora traže uvođenje mehanizma zaštite.

"Da bi to prihvatili mi tražimo intervencije u Zakonu o vladi i Poslovniku o radu vlade. Tim zaštitnim mehanizmom bi se Hrvati mogli zaštititi od nadglasavanja. U suprotnom bi Hrvati bili manjina u vladi i u skupštini“, dodao je Lovrinović.

Razgovori između hrvatskih bošnjačkih stranaka nastavit će se u petak, a u međuvremenu će se o svemu konzultirati čelnici ovih stranaka.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su dogovor oko uspostave vlasti u dvjema županijama Hercegovačko-neretvanskoj te središnjoj Bosni kako bi nadišli krizu jer deset mjeseci nakon izbora nisu uspostavljene nove Vlade.

Izbor vlade u središnjoj Bosni koju su uspostavile stranke okupljene oko SDP-a BiH i iz koje su isključene ključne hrvatske stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata osporio je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mostar, hdz bih, bosna i hercegovina