A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nasa%20mars.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pogledajte video: NASA na Marsu možda našla dokaz o postojanju vode | Politika+
Znanost

IMA LI ŽIVOTA?: Pogledajte video: NASA na Marsu možda našla dokaz o postojanju vode

Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu, rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja Marsa.

FOTO: NASA
Piše: PolitikaPlus

Američki znanstvenici možda su po prvi put pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na tlu Marsa, priopćila je u NASA. Ranija istraživanja otkrila su da na Marsu postoji led, ali ne i tekuća voda.

 

Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu, rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja Marsa.

Za otkriće, do kojeg se došlo tijekom toplog razdoblja, zaslužna je američka sonda MRO koja od 2006. kruži oko crvenog planeta.

"Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu", rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja Marsa, na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila Nasina televizija.

Američka svemirska agencija objavila je fotografije snimljene sondom na kojima se vidi neka vrsta tamnih tragova koji se pružaju iz kratera New Newton na jugu Marsa.

Ti se tragovi pojavljuju u ljeto, a nestaju kada se temperatura spusti.

"Najbolje tumačenje koje zasad imamo je da je riječ o toku slane vode, premda ovo istraživanje to ne dokazuje", rekao je Alfred McEwen, član Mjesečeva i planetarnog laboratorija na sveučilištu u Arizoni, autor studije o tom otkriću objavljene u časopisu Science.

"To je zasad tajna, ali mislim da ćemo je rasvijetliti nakon novih istraživanja i pokusa", dodao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mars, voda, nasa