A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall_nyse_4b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Bio je to jako loš tjedan, a onda je još snižen i rejting SAD-u | Politika+
Burze

PAD DIONICA: Wall Street: Bio je to jako loš tjedan, a onda je još snižen i rejting SAD-u

Protekloga tjedna na svjetskim burzama cijene dionica oštro su pale

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni i problema s američkim kreditnim rejtingom, protekloga tjedna na svjetskim burzama cijene dionica oštro su pale, 'izbrisavši' investitorima čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti njihove imovine.


Njujorški Dow Jones indeks potonuo je prošloga tjedna 5,8 posto, na 11.444 boda. S&P 500 indeks spustio se 7,2 posto, na 1.199 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,1 posto, na 2.532 boda. Bio je to najlošiji tjedan na Wall Streetu još od studenoga 2008. godine.

Bio je to najlošiji tjedan na Wall Streetu još od studenoga 2008. godine.

Intenzivne prošlotjedne rasprodaje dionica rezultat su frustracija investitora zbog slabašnog gospodarskog oporavka u svijetu i nesposobnosti političara da riješe rastuće probleme visokog javnog duga u Europi i SAD-u. Obujam trgovanja opcijama dosegnuo je rekordnu razinu u tome razdoblju, što je znak da investitori zaštićuju svoje portfelje od daljnjih gubitaka. Indeks straha VIX završio je tjedan na 32 boda, a tijekom petka je dosegnuo i 39,25 bodova, najvišu razinu od svibnja 2010. godine.

„Indeks straha i dalje je gotovo 90 posto viši nego prije dva tjedna jer su strah oko europske dužničke krize, globalnog gospodarstva i zarada kompanija znatno utjecali na raspoloženje investitora“, kaže Joe Cusik, analitičar pri on-line brokerskoj tvrtki OptionsXperss. Upravo zbog straha investitora od širenja dužničke krize u Italiji te mogućeg snižavanja vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-a, u proteklih 10 dana S&P je potonuo oko 10 posto.

 

Indeks straha i dalje je gotovo 90 posto viši nego prije dva tjedna jer su strah oko europske dužničke krize, globalnog gospodarstva i zarada kompanija znatno utjecali na raspoloženje investitora

Stratezi Credit Suissea u petak su smanjili ciljanu ovogodišnju razinu S&P-a s 1.450 na 1.350 bodova, navevši kao razlog slabiji od očekivanja američki gospodarski rast. Ostali stratezi smatraju da je loš sentiment na burzama privremen. Ako je to reakcija tržišta na krizu, uskoro bismo mogli vidjeti odbijanac.

Od Drugoga svjetskoga rata S&P je u samo tri navrata potonuo 10 posto u 10 dana izvan razdoblja recesije, podaci su stratega JP Morgan Chasea, Thomasa Leea.

I cijene dionica na europskim burzama zabilježile su protekloga tjedna najveći tjedni gubitak u zadnje tri godine. FTSEurofirts 300 indeks potonuo je na tjednoj razini 9,8 posto, što je njegov najveći gubitak od listopada 2008. Završio je tjedan na 975 bodova, najnižoj razini u zadnjih 13 mjeseci. Mjereći MSCI indeksom europskih dionica, vrijednost dionica na europskim burzama protekloga tjedna smanjena je za otprilike 820 milijardi dolara.


Nakon zatvaranja Wall Streeta, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je SAD-u kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Londonski Ftse indeks potonuo je 9,8 posto na 5.246 bodova, frankfurtski DAX 12,88 posto na 6.236 bodova, a pariški CAC 10,71 posto, na 3.278 bodova.
Ponešto je gubitke na tržištima u petak ublažila najava talijanskog premijera Silvia Berlusconija da će Italija ustavom propisati kako proračun mora biti uravnotežen, dodavši da će njegova vlada ubrzati provedbu mjera štednje s ciljem da uravnoteži proračun u 2013. godini. Tržištu su pomogle i špekulacije da je Europska središnja banka spremna kupovati talijanske i španjolske obveznice na sekundarnom tržištu ako se Berlusconi obveže na provedbu specifičnih reformi.


Međutim, na samom kraju tjedna, nakon zatvaranja Wall Streeta, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je SAD-u kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.


To će rezultirati podizanjem troškova zaduživanja državi, poduzećima i građanima, a zasigurno će imati i negativnog utjecaja na kretanja na svjetskim financijskim tržištima idućega tjedna. Prije samog početka trgovanja na azijskim burzama u ponedjeljak, očekuje se da će sastati i ministri financija skupine industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 kako bi raspravili najnovija zbivanja. Danas poslijepodne telefonsku konferenciju zakazala je i Europska središnja banka.