A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/london-neredi.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nepravdu u društvu se predugo ignoriralo | Politika+
Svijet

DRUŠTVO BOGATIH I SIROMAŠNIH: Nepravdu u društvu se predugo ignoriralo

U Velikoj Britaniji jaz između bogatih i siromašnih nikad nije bio veći kao danas.

Piše: PolitikaPlus/DW

Iako izgrednici ne zaslužuju simpatije, jasno je da su napetosti već godinama u porastu, komentira Torsten Huhn.
 


Razmjeri nasilja u Londonu i drugim britanskim gradovima potpuno su iznenadili Britance. Ustvari se činilo kao da je sve prilično u redu: konzervativno-liberalna vlada je svoj program štednje uspjela progurati kroz parlament bez većih prosvjeda, gospodarska situacija doduše nije sjajna, ali ipak je podnošljiva. I sada su tu ti izgrednici koji ometaju lijepu sliku olimpijskog grada Londona, koji se svijetu za godinu dana želi predstaviti kao blistava metropola.


Britanci bi trebali i usuditi se malo bolje promotriti uzroke nereda. Jer da sve to ima i svoje razloge u društvu i da mnogi izgrednici žive u lošim uvjetima, da im život ne pruža sjajnu perspektivu

Stoga su u vladi bijesni što  je radost iščekivanja Olimpijade - pomućena. Izgrednike se oštro kritizira i šalje se još više policajaca na ulice kako bi se situacija donekle stavila pod kontrolu.

 

Rastuće društvene napetosti

 

Sve teže se može osjećati simpatije prema maskiranim nasilnicima - prema ljudima koji pale kuće, koji ljutito lupaju izloge i kradu iz trgovina što god stignu.
Ali Britanci bi trebali i usuditi se malo bolje promotriti uzroke nereda. Jer da sve to ima i svoje razloge u društvu i da mnogi izgrednici žive u lošim uvjetima, da im život ne pruža sjajnu perspektivu - to mora biti jasno i svakom onom konzervativnom Britancu koji živi u dobro sređenim životnim uvjetima. Visoka nezaposlenost kod mladih i dugoročna nezaposlenost u donjim slojevima društva, zajedno s nedavnim kraćenjima unutar sustava socijalne pomoći, dovodi do rastućih društvenih napetosti.

 

Nasilje se ne može opravdati. Ali ni društvo se ne može praviti kao da je slijepo. Ono snosi odgovornost i za one dijelove zajednice koje život nije mazio. No, takvo stajalište u Velikoj Britaniji izgleda nije još dovoljno rašireno.


No, Britanci reagiraju drukčije od Nijemaca ili Francuza. Mnogi se veoma rado daju zavesti bogatstvom, koje je očito u Londonu. U tome gradu milijarderi iz cijelog svijeta uživaju u luksuznom životu i time doprinose rastu cijena nekretnina. Jedna zemlja, međutim, ne može stalno ignorirati probleme koje sa sobom donose nejednakost i manjkav socijalni sustav.


Mladi ionako imaju osjećaj da su gubitnici


Mjere štednje konzervativno-liberalne koalicije zaoštravaju situaciju. Dosta toga, što se proteklih desetljeća izgradilo u području socijalne njege i pomoći za integraciju migranata, sada se uništava. U Manchesteru, primjerice, grad više ne može financirati više od 30 omladinskih centara, jer mora uštedjeti četvrtinu svoga proračuna. Kod mladih, koji ionako imaju osjećaj da su gubitnici, tako se povećavaju frustracije koje se veoma lako mogu ispoljiti u neredima.


Nasilje se ne može opravdati. Ali ni društvo se ne može praviti kao da je slijepo. Ono snosi odgovornost i za one dijelove zajednice koje život nije mazio. No, takvo stajalište u Velikoj Britaniji izgleda nije još dovoljno rašireno.

Autor komentara: Torsten Huhn / mm / sm

Odg. ur.: A. Šubić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

neredi, nasilje na ulicama, london