A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/planeti.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otkriven novi planet! | Politika+
Znanost

PLANET TAME: Otkriven novi planet!

NASA-ina svemirska letjelica Kepler otkrila je planet crn kao ugljen udaljen 750 svjetlosnih godina od Sunca, nazvan TrES-2b.

Piše: PolitikaPlus/Dnevnik.hr

NASA-ini znastvenici otkrili su da taj plinoviti planet propušta manje od 1% sunčeve svjetlosti, što ga čini najtamnijim planetom pronađenim do sada.


David Kipping, vodeći astronom sa Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku, izjavio je  ' kako je nevjerojatno koliko je ovaj planet taman, koliko je stran u odnosu na sve ostalo u našem Sunčevom sustavu'.

'Tamniji je od najtamnijeg grumena ugljena, a najčudnije od svega je zašto je ovaj ogromni planet  tako crn'. nadodao je Kipping. 'Moguće da je crn zbog nekog kemijskog elementa koji još nismo otkrili'.

No ovaj planet nije potpuno crn, već zbog svoje velike zagrijanosti, veće od 980 stupnjeva celzijevih, emitira crveni odsjaj.

Ovo otkriće pokazuje kako naš Sunčev sustav nije onakav kakvim smo ga nekada zamišljali, već je pun neobičnih i raznovrsnih svijetova koji ispunjavaju našu galaksiju

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sunčev sustav, novi planet, NASA